latinica  ћирилица
29/03/2024 |  17:00 ⇒ 17:00 | Autor: SRNA

Gradiška: Usvojen rebalans budžeta od 45,03 miliona KM

Skupština grada Gradiška usvojila je danas rebalans gradskog budžeta za ovu godinu u iznosu 45.030.000 KM, čime je budžetski okvir uvećan za 4.130.000 KM.
Gradiška - Skupština grada - Foto: SRNA
Gradiška - Skupština gradaFoto: SRNA

Gradonačelnik Zoran Adžić rekao je da je prvi rebalans donesen zbog potrebe povećanja plata radnicima u Gradskoj upravi i drugim gradskim institucijama, nakon povećanja najniže plate u Republici Srpskoj sa 700 na 900 KM.

On je dodao da su planirani i veći budžetski prihodi, po osnovu PDV-a, poreza na lična primanja, te od prodaje gradskog građevinskog zemljišta i renti.

Adžić je naglasio da je investiciona gradnja na području Gradiške aktivna uprkos ekonomskoj krizi, te da očekuje da će zbog najavljenih investicija do kraja godine biti još dva do tri rebalansa budžeta.

Odbornik Narodnog fronta Goran Bijelić rekao je da ova stranka nije podržala rebalans jer prihodovna strana budžeta nije realno planirana, posebno kada je riječ o očekivanim prihodima od PDV-a zbog planirane povećane privredne aktivnosti i naplate komunalnih taksi.

Bijelić je dodao da se očekuje povećanje prihoda od PDV-a zbog većih cijena svih roba, te povećanje prihoda od poreza na lična primanja, ali ne u mjeri u kojoj je to planirano.

Govoreći o Programu korišćenja poljoprivrednog zemljišta na području Gradiške za ovu godinu, koji je, takođe, usvojen na 32. redovnoj sjednici gradske Skupštine, Adžić je rekao da je to dokument na osnovu kojeg će već na dnevnom redu narednog zasjedanja biti drugi javni poziv za dodjelu poljoprivrednog zemljišta u zakup.

- Nakon odluke Skupštine biće raspisan javni poziv za dodjelu u zakup oko 1.330 hektara zemljišta i omogućeno da zemlju dobiju i poljoprivrednici kojima zakup nije odobren u prvom javnom pozivu ili nisu dobili dovoljne površine - istakao je Adžić.

Odbornici Skupštine grada usvojili su i Politiku volontiranja do 2028. godine, te izvještaje o realizaciji Omladinske politike, o stanju u oblasti vodosnabdijevanja, odvodnje otpadnih voda, upravljanja čvrstim otpadom, stanju u javnom putničkom i taksi prevozu, socijalnoj i protivpožarnoj zaštiti za 2023. godinu.

Na današnjoj sjednici zvanično je formiran Klub odbornika Narodne partije Srpske /NPS/, koji čine Tanja Pećanac, Saša Lazić i Đorđo Grujičić.

Tanja Pećanac je odbornički mandat osvojila na listi Ujedinjene Srpske, a Lazić i Grujičić na listi DNS-a, dok su prije pristupanja NPS-u djelovali u gradskoj Skupštini kao nezavisni odbornici.