latinica  ћирилица
28/04/2024 |  20:23 | Autor: SRNA

Vlasti FBiH nikada nisu napravile izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je trenutno pozicija Bošnjaka u Republici Srpskoj sigurnija od pozicije Srba u Federaciji BiH i istakao da je ključni momenat da Srbi vrate povjerenje u Sarajevo bio da federalne vlasti naprave izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu, ali da to nikada nije urađeno.
Egzodus Srba iz Sarajeva - Foto: RTRS
Egzodus Srba iz SarajevaFoto: RTRS

- Poznato je da se iz rata izašlo sa lažnim narativom kako su Srbi ubili 300.000 Bošnjaka i na tome je pravljena politika toga vremena, dakle na lažnoj pretpostavci - rekao je Dodik za Fejs TV.

Prema njegovim riječima, ukoliko bude usvojena rezolucija o Srebrenici u UN, predstavnici Republike Srpske ostaće u zajedničkim institucijama BiH i raditi svoj posao u interesu Srpske.

Dodik je naglasio da u bošnjačkoj političkoj strukturi nema nikakve razlike između SDA i SDP-a, te da ta struktura samo želi trajno razgraditi i kazniti Republiku Srpsku.

On je rekao i da bošnjačka politička elita griješi time što svoj politički narativ pokušava da nametne kao moranje.

- I vrlo brzo ćete da naučite da BiH nema bez Republike Srpske - naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio i na izjavu nekadašnjeg poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića koji je rekao da "Srbi mogu da odu i odnesu samo zemlju na opancima", ali da će Srbi, ukoliko budu odlazili odnijeti 49 odsto teritorije.

Dodik je podsjetio da je Republika Srpska stvorena 1992. godine, Federacija BiH / FBiH/ 1994. dok je BiH stvorena 1995. godine i da nema prefiks države, dodajući da po dejtonskom uređenju ona nema vojsku, indirektne poreze, Sud, Tužilaštvo i obavještajne službe.