latinica  ћирилица
28/04/2024 |  20:55 ⇒ 29/04/2024 | 06:59 | Autor: RTRS

Babken Simonjan: U Srebrenici nije bio genocid (VIDEO)

Ugledni jermenski književnik, prevodilac i univerzitetski profesor Babken Simonjan uporedio je stradanje jermenskog i srpskog naroda i govorio o pokušaju totalnog istrebljenja koji je sproveden nad ova dva naroda.
Babken Simonjan - Foto: Ustupljena fotografija
Babken SimonjanFoto: Ustupljena fotografija

Profesor Simonjan iz Јerevana, u ekskluzivnom intervjuu rađenom za potrebe snimanja dokumentarnog filma "Anatomija obmana: Srebrenica", u produkciji Centra za društvenu stabilnost, naveo je da je tokom istorije izvršen genocid nad srpskim i jermenskim narodom, kao i da su Srbi protjerani sa svojih vjekovnih ognjišta, tokom akcije "Oluja" na prostoru Hrvatske, kao i iz južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

On je naveo da muslimani danas u BiH čine više od 50 odsto ukupnog stanovništva i da, uzevši u obzir ovu činjenicu, ne može biti govora o genocidnoj namjeri, niti o genocidu u Srebrenici.

Šta predstavlja Veliki zločin?

Genocid nad Јermenima, u jermenskoj istoriografiji poznat i kao Veliki zločin, predstavlja sistematsko i kontinuirano etničko čišćenje, protjerivanje i masovna ubistva izvršena nad pripadnicima jermenskog naroda na području Osmanskog carstva tokom Prvog svjetskog rata.

Prema različitim procjenama, od 800.000 do 1.500.000 pripadnika jermenskog naroda je ubijeno tokom Velikog zločina.

Na ovu temu se već oglasio jedan od najvećih svjetskih autoriteta vezano za pitanje genocida i Holokausta, Јehuda Bauer, koji je takođe rekao da u Srebrenici nije bio genocid.