latinica  ћирилица
16/10/2018 |  13:46 | Autor: SRNA

Јović: Pronatalitetna politika Vlade daje rezultate

Broj korisnika pomoći za opremu novorođenčeta povećan je za 832 u ovoj godini i to ukazuje na pozitivne rezultate pronatalitetnih mjera Vlade Republike Srpske i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, izjavio je Srni direktor Јavnog fonda za dječiju zaštitu Nedeljko Јović.
Јavni fond za dječiju zaštitu - Foto: RTRS
Јavni fond za dječiju zaštituFoto: RTRS

On navodi da je za devet mjeseci ove godine Fond isplatio pomoć za 7.159 beba rođenih u Srpskoj, dok je za isti period prošle godine ova isplata izvršena za 6.327 novorođenih.

"Pravo na pomoć za opremu novorođenčeta isplaćuje se jednoktarno, u iznosu od 250 KM, za svako novorođeno dijete u porodici i kao takvo može biti dobar idikator povećanja broja novorođenčadi", rekao je Јović.

Prema njegovim riječima, rok za podnošenje zahtjeva za isplatu ovog prava je godinu dana od dana rođenja djeteta, pa broj rođene djece ne mora biti jednak broju podnesenih i realizovanih zahtjeva za pomoć za opremu novorođenčeta.

"Međutim, u praksi se pokazalo da postoji jasna odnos između ovih brojeva, pa već sada možemo zaključiti da postoje određeni pozitivni trendovi kada je riječ o pronatalitetnim mjerama koje je sporvela Vlada Republike Srpske i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite", kaže Јović.