latinica  ћирилица
26/09/2018 |  19:47 ⇒ 27/09/2018 | 08:01 | Autor: vecernjenovosti

Novosti: Morin Kormak "kroji" glasove u Srpskoj

Odlazeća američka ambasadorka u Sarajevu Morin Kormak i njeni saradnici otvoreno se miješaju u izborni proces u Republici Srpskoj, kako bi se oslabile pozicije Milorada Dodika kojeg SAD percipiraju kao promotera "malignog ruskog uticaja" u našem regionu i ključnu branu za pristupanje BiH NATO - saznaju Novosti.
Morin Kormak (Foto: Velibor Tripić) -
Morin Kormak (Foto: Velibor Tripić)

Na direktno uključivanje ambasada u kampanju ukazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da će "poslije izbora iznijeti frapantne dokaze o najbrutalnijem miješanju pojedinih zapadnih sila".

"Miješanje ide do tih mjera da ambasadori zovu ljude sa lista pojedinih stranaka i prijete im da ne smiju da promijene stranu ili će u protivnom odgovarati za zločine i koje su počinili i koje nisu počinili. A poslije još i nađu Srbe koji će Srbiju da optužuju za miješanje", istakao je Vučić.

Prva na spisku onih koji upliću prste gdje im mjesto nije, i prema Dodiku, je Kormakova.

"Američka i britanska ambasada, kao i još neki predstavnici međunarodne zajednice, svojski se trude da na vlasti održe Mladena Ivanića, Mirka Šarovića, Dragana Mektića i ostale članove tzv. Saveza za pobjedu - istakao je Dodik koji je godinama u klinču sa Kormakovom".

Predsjednik Srpske ju je optužio da stoji iza nereda protiv Vlade u Banjaluci, da je postavila sudije koje su oslobodile Nasera Orića, da je "promašeni lik i da je ovdje sjedela samo da bi joj se povećala osnovica na platu kad se vrati u Ameriku". Inače, Dodik se ne rukuje sa Amerikankom na protokolarnim događajima.

On je kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH, a juče je podsjetio da je Mladen Ivanić, sadašnji predstavnik Srba u Predsjedništvu, ranije izjavio da se Srbija miješa u izbore u BiH.

"On je to rekao samo zato da predsjednik Vučić ne bi došao u Republiku Srpsku da otvori Bolnicu u Kasindolu. Time je nanio ozbiljan udarac Srbiji", kaže Dodik.

Prvi čovjek SDS i kandidat za predsjednika Srpske Vukota Govedarica poručuje da nema informacije o uticaju stranih predstavništava na izbornu trku u Srpskoj i o saradnji predstavnika opozicije sa stranim ambasadama.

"Predsednik Vučić i svi koji dolaze u ime Srbije u Srpsku uvijek su dobrodošli. Čak i kada je to u vrijeme izbora. Ljubav naroda sa ove strane Drine i iz Srbije je tako velika da se jedni drugima radujemo i vrata dobrodošlice su uvijek otvorena", rekao je Govedarica.

Narodi BiH biraće svoje predstavnike 7. oktobra. Izbori su raspisani za Predsjedništvo BiH, skupštine, predsjednika i potpredsjednika Srpske.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Vučić svojom izjavom o umiješanosti zapadnih sila u izbore, izrekao ono na šta vlasti u Srpsjkoj odavno upozoravaju i da je sigurna da će nakon glasanja biti iznijeti svi dokazi o tome. Ona je napomenula da srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nikada nije našao za shodno da kaže da se upravo stranci miješaju u izbore u BiH, ali da je upozorio da Srbija ne treba da se miješa u izborni proces.

"Vučić se ne miješa u izbore, već sa institucijama Srbije nastoji da pomogne upravo lokalnim zajednicama širom Srpske. Činjenica je da su oni uložili 21 milion evra u prethodnom periodu upravo da bi podržali projekte koji su važni u našim opštinama", kaže Cvijanovićeva.

Srpska se mora očuvati po svaku cijenu, jer su u njene temelje ugrađeni životi 30.000 najboljih sinova i kćeri srpskog naroda. Obaveza je političara i patriotskih snaga da se odupru svim oblicima ugrožavanja Srpske i njenih institucija.

Tu poruku uputio je Ratko Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, koji je pristupio Organizaciji starješina VRS. Upravo je predsjednik te organizacije Milovan Milutinović na konferenciji za novinare u Banjalucu pročitao Mladićev dopis, u kojem on poziva i da se vodi briga o boračkim kategorijama, porodicama poginulih i nestalih, kao i o starješinama koji su stvarali i odbranili Srpsku.

Milutinović je naveo da je Mladić prihvatio da u narednom periodu bude biran za počasnog predsjednika te organizacije.

"Mladić je poručio: "Neka živi Srpska" i dodao da to ne radi zbog sebe, već zbog podrške Organizaciji starješina VRS i brige za porodice poginulih i ratne vojne invalide", istakao je Milutinović.

Prema Milutinovićevim riječima, nedopustivo je miješanje stranog faktora u politička i izborna dešavanja u Srpskoj i BiH. On je dodao i da je sramotno što neki pojedinci neargumentovano optužuju ministra unutrašnjih poslova Srpske Dragana Lukača za navodna masovna klanja tokom proteklog rata.

"Osuđujemo i najave "5. oktobra" u Banjaluci i nasilnog preuzimanja pravde u ruke. Pozivamo sve građane da izađu na izbore i glas daju patriotama koji su dali veliki doprinos razvoju i odbrani Srpske", rekao je Milutinović.

Izvor: Večernje novosti