latinica  ћирилица
26/09/2018 |  15:45 ⇒ 18:15 | Autor: RTRS

Koliki je bezbjednosni rizik od dolaska migranata u Srpsku?

Povodom hapšenja dvojice naoružanih migranata u Sarajevu, Miloš Stevanović, član Koordinacionog tijela Vlade Srpske, naveo je da je ovo tijelo i ranije, u više navrata, upozoravalo da postoji bezbjednosni rizik od dolaska migranata.

Pojedine institucije na nivou BiH, kaže, nisu ozbiljno shvatile ovu situaciju, iako slučaj u Sarajevu zahtijeva dodatni oprez.

Broj migranata na području Bijeljine je manji, a policija je tužilaštvu dostavila 25 izvještaja protiv lica koja su pomagala migrantima u ilegalnom ulasku iz Srbije u BiH.

Kod dvojice naoružanih migranata iz Sirije i Alžira pronađena su četiri pištolja, puška, 100 metaka i prigušivač, rekao je Miloš Stevanović, član Koordinacionog tijela Vlade Srpske, upozoravajući na ozbiljnost situacije u vezi sa migrantima.

"Građani mogu biti spokojni da migranti neće moći koristiti oružje, da će biti pod nadzorom policije. Pozivam bh. institucije da se više posvete ovoj krizi", apeluje Stevanović.

Migranti na području Srspke nisu počinili nijedan incident. Njihov priliv se smanjuje, ali da i dalje dolaze, uvjerili smo se i danas gdje smo ih zatekli na bijeljinskoj autobuskoj stanici.

"Oni doaze u pratnji policije, putuju za Sarajevo... U posljednjih 15-tak dana ih je znatno manje, ali i dalje ih ima", navodi Pantelija Mitrović, direktor "Semberijatransporta" Bijeljina.

Na području Republike Srpske do sada je evidentirano i ispraćeno u Federaciju BiH oko 3.030 migranata. I ubuduće će im biti pružena neophodna pomoć, ali prihvatnih centara u Srpskoj neće biti, naveo je Stavanović.

"Nadolezaća zima svakako je signalizirala da se uključi Crveni krst i zdravstvene instititucije, a mi ćemo pružati primarnu zdravstvenu zaštitu migrantima", zaključio je Stevanović.

Stevanović je podsjetio da je kancelarija za strance Ministarstva bezbjednosti BiH u Bijeljini, na zahtjev Koordinaciong tijela, produžila radno vrijeme i uvela rad vikendima, kako bi efikasno odgovorila na registraciju migranata prilikom ulaska u BiH.