latinica  ћирилица
26/09/2018 |  15:19 ⇒ 15:30 | Autor: SRNA

Obilježeno 26 godina od stradanja boraca na Rogosiji

U slavu 29 poginulih boraca Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske, koje su na današnji dan 1992. godine zvjerski ubili pripadnici muslimanskih vojnih formacija, danas je kod spomen-obilježja na uzvišenju Rogosija kod Vlasenice obilježeno 26 godina od njihovog stradanja.
Vlasenica - sjećanje - Foto: SRNA
Vlasenica - sjećanjeFoto: SRNA

U slavu poginulih junaka služen je parastos, prislužene svijeće i položeno cvijeće, te priređen prigodan poetski recital koji su izveli učenici vlaseničkog Srednjoškolskog centra "Milorad Vlačić".

Osim porodica poginulih boraca, predstavnika opštinskih vlasti, građana i članova vlaseničkog Biciklističkog kluba "KPL", skupu je prisustvovalo i 250 učenika vlaseničkih škola koji su do spomen-obilježja stigli prepješačivši oko 15 kilometara.

Predsjednik vlaseničke Boračke organizacije Spomenko Stojišić novinarima je izjavio da je ovo bilo najmasovnije stradanje srpskih boraca na području Vlasenice u proteklom ratu.

- Najgore je to što su se neprijateljski vojnici iživljavali nad ranjenim i zarobljenim borcima, ubijali ih tupim predmetima, palili dijelove tijela. Nikada niko nije odgovarao za te zločine - rekao je Stojišić.

Milisav Prodanović je na Rogosiji izgubio sinove Žarka i Milomira i svake godine dolazi na ovo mjesto da zapali svijeće poginulim sinovima.

- Ove godine sam jedva izašao. Srećom, dođe mi unuk iz Novog Sada, pa mi on pomogne. Sinoć me zove, kaže, djede nemoj ići sam, ja ću tebe i odvesti i vratiti - rekao je Prodanović.

Memorijalno okupljanje na Rogosiji organizovala je Boračka organizacija opštine Vlasenica.