latinica  ћирилица
15/01/2018 |  16:23 ⇒ 16/01/2018 | 08:07 | Autor: RTRS

Domovi zdravlja u Republici Srpskoj prelaze na trezorsko poslovanje (VIDEO)

Uvođenje finansijske discipline u primarnu zdravstvenu zaštitu i kontrola utroška sredstava – suština je prelaska domova zdravlja u Srpskoj na trezorsko poslovanje.
Trezorsko poslovanje - Foto: RTRS
Trezorsko poslovanjeFoto: RTRS

Od početka godine ovaj vid poslovanja sprovode Dom zdravlja u Čelincu i Republički stomatološki zavod. Ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić istakao je da se način finansiranja ovih zdravstvenih ustanova ne mijenja.

Bolja kontrola i racionalizacija trošenja sredstava u zdravstvenom sistemu kao glavni cilj, prvenstveno zbog kvalitetnije zdravstvene zaštite.

Dragan Bogdanić, minsitar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske kaže da sredstva iz FZO idu preko računa lokalnih zajednica u domove zdravlja i to znači, ta sredstva koja su namjenjena za plate moraće da idu isključivo u te svrhe, a nikako kao do sada, da se koriste za zamjenu stolarije.

Što je rezultiralo da domovi zdravlja sa istim uslovima posluju različito – dok jedni imaju uplaćene doprinose, drugi gomilaju dugovanja. Prelaskom na trezor zaustaviće se takva praksa, ističe Bogdanić. Osim toga, onemogućiće se nepotrebno zapošljavanje.

- Postoje određena sredstva koja je FZO uputio za plate i onaj koji bude zapošljavao, ili će smanjiti plate ili će morati naći dodatna sredstva. Domovima zdravlja upravljaju lokalne zajednice, ali im Fond doznačava sredstva. Ministarstvo samo vrši nadzor - rekao je Bogdanić.

Ovakav model poslovanja prvi testira Dom zdravlja u Čelincu. Primjenjuje se od prvog januara, ali su pripreme trajale više od pola godine. Ključne promjene ogledaju se, prije svega, u administrativno-računovodstvenom dijelu, kaže direktor Doma zdravlja Čelinac Draško Kuprešak. Nije idealno, poručuje, ali je put u ozbiljnije upravljanje.

- Ministarstvo zdravlja donijelo je izmenu Pravilnika da klasifikuju prihode i rashode u zdravstvu, jer to ranije nije bio slučaj. To će sigurno imati refleksije na naše planiranje, finansijske planove i praćenje realizacije - naveo je Kuprešak.

I u mnogome će, kaže, olakšati poslovanje. To će najprije osjetiti direktori bez menadžerskog iskustva, jer će kroz protokol prihoda i rashoda sve biti mnogo jasnije. Analizu ovakvog poslovanja Dom zdravlja u Čelincu napraviće kroz pola godine. Pozitivni rezultati biće signal da se trezorski način poslovanja uvede u cjelokupni zdravstveni sistem.