latinica  ћирилица
15/01/2018 |  13:03 | Autor: RTRS

SDS traži odgovore od nadležnih o učešću u obilježavanju "lica sa dosijeima"

Srpska demokratska stranka /SDS/ pozvala je nadležne u Republici Srpskoj da odgovore na pitanje kako je moguće da se "lica sa policijskim dosijeima" godinama pozivaju na prijem u Vladu Srpske povodom Dana Republike - 9. januara.
SDS - Foto: RTRS
SDSFoto: RTRS

Iz SDS-a je saopšteno da se takva lica u medijima dovode u vezu sa teškim krivičnim djelima i da se na prijemu 9. januara nalaze u blizini štićenih ličnosti.

SDS je pozvala predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača da odgovore na pitanje kako je moguće da takva lica ove godine učestvuju u svečanoj paradi, što potvrđuju brojne fotografije.

U saopštenju se dodaje da te fotografije pokazuju spregu i bliskost takvih lica sa vlašću u Republici Srpskoj.

U SDS-u pozivaju i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića da odgovori na pitanje ko je navedenim licima dozvolio ulazak u parlament Srpske i korišćenje prostorija.

Iz SDS-a navode da hajka vlasti protiv opozicije traje dugo. "Kampanja linča, dobila je novu fazu - fizički obračun sa opozicijom i izazivanje incidenata uz pomoć paraformacija i ljudi iz kriminalnog miljea", navode u SDS-u.

U saopštenju se ističe da su "paravojne formacije okupljane i u jesen 2014. godine sa zadatkom da naprave incidente i fizičkom silom spriječe primopredaju vlasti ukoliko SNSD izgubi izbore, o čemu govore i međunarodni izvještaji".

SDS navodi da vlast u Srpskoj na takav način nanosi veliku štetu međunarodnom ugledu Republike, "etablirajući je kao posljednje nedemokratsko društvo u srcu Evrope, dovodeći je u potpunu izolaciju, siromaštvo i depopulaciju".

Izvor: SRNA