latinica  ћирилица
17/09/2017 |  18:14 ⇒ 18/09/2017 | 08:13 | Autor: RTRS

Sjećanje na ratni put 16. Krajiške motorizovane brigade (VIDEO)

Parastosom poginulim borcima i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje u Mašićima kod Gradiške, obilježeno je 26 godina od osnivanja 16. Krajiške motorizovane brigade Vojske Republike Srpske. Kroz brigadu je prošlo više od 10.000 boraca, 437 ih je poginulo, oko 2.000 ranjeno. Zbog ratnih zasluga odlikovana je Ordenom Nemanjića.
Mašići - polaganje vijenaca - Foto: RTRS
Mašići - polaganje vijenacaFoto: RTRS

Nakon 26. godina i 1.727 dana provedenih u "Šesnaestoj", borci ove brigade ponovo su se okupili tamo gdje je sve počelo, u Mašićima kod Gradiške. Od prvog dana dio, kako kaže, porodice 16. motorizovane brigade bio je i Nenad Trifunović.

- Većina boraca iz ovog kraja je činilo brigadu od prvog dana. Odavde se krenulo prema zapadnoj Slavoniji - kaže Trifunović.

Јedna od najvećih motorizovanih brigada u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, poznata od prvog dana formiranja i prisutna na svim ratištima na kojima se stvarala Srpska, na prvi ratni put krenula je u Zapadnu Slavoniju. Tih 295 dana u zapadnoj Slavoniji, ali i učešća na svim drugim ratištima sa ratnim drugovima, prisjetio se i Rade Majstorović.

- To je jedna, neću sad likovati pa reći najjača brigada u Vojsci Republike Srpske, ali je sigurno jedna od najjačih. Ova brigada je prošla trnovit put na kojem je dosta ljudi izginulo i izranjavano i meni je veoma teško o tome i pričati - kaže Majstorović.

Nakon rastanka na Manjači krajem rata, članovi "Šesnaeste" nikada nisu prestali da se okupljaju. Dužnost im je, kažu, prisjetiti se onih koji su položili život za Srpsku. U prosjeku, svakih pet dana gubili su, kažu, jednog borca. Ukupno ih je poginulo 437, preko 2.000 ih je ranjeno. Njima i njihovim porodicama mora se više pomoći, jer stvarati Srpsku značilo je veliku žrtvu.

- Ne smijemo nikada zaboraviti svoje borce, kako se ne bi ponovio Јasenovac, Gradiška i sva ostala stratišta. Moramo obilježavati godišnjicu osnivanja "Šesnaeste", posjećivati i nikad ne zaboraviti porodice koje su iznjedrile te hrabre borce - rekao je pukovnik Ilija Lukić.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Duško Miletić istakao je da je "Šesnaesta" bila jedna od najelitnijih jedinica Vojske Republike Srpske.

- Dolazak 16. brigade na ratišta značio je oslobođenje tog dijela teritorije i slobodu za Republiku Srpsku - istakao je Miletić.

Svoj ratni put "Šesnaesta" je započela upravo u Mašićima. Ukupno je dejstvovala na 20 ratišta.

Vijence na spomen- obilježje poginulima položili su predstavnici 16. Krajiške motorizovane brigade, Trećeg pješadijaskog Republika Srpska puka, Boračke organizacije Republike Srpske, ali i delegacije brojnih gradova i opština u čijoj je odbrani ova brigada dala nemjerljiv doprinos.