latinica  ћирилица
11/04/2016 |  13:43 | Autor: SRNA

Čubrilović-Selman: Nema zahtjeva za sjednicu o održavanju referenduma

U Narodnu skupštinu Republike Srpske još nije stigao zvaničan zahtjev za održavanje sjednice povodom održavanja referenduma o Danu Republike Srpske, izjavio je predsjednik parlamenta Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.
Čubrilović - Selman - Foto: SRNA
Čubrilović - SelmanFoto: SRNA

Nakon posjete Ustavnom sudu Republike Srpske u Banjaluci, Čubrilović je rekao da nije obaviješten o tome da li će tom zahtjevu prethoditi nekakav politički sastanak ili dogovor.

Kada je riječ o održavanju referenduma o pravosuđu u BiH, Čubrilović kaže da se čeka da se ispoštuje sva procedura i da se u "Službenom Glasniku Republike Srpske" objavi odluka Ustavnog suda Republike Srpske, nakon čega bi parlament Srpske mogao objaviti svoju odluku.

Govoreći o radu Ustavnog suda Republike Srpske, Čubrilović je rekao da je ova pravosudna institucija jedna od najvažnijih institucija u Srpskoj, koja treba do kraja da sačuva svoju samostalnost i neutralnost.

"Sastav Ustavnog suda Republike Srpske je takav da garantuje, prije svega, stručnost i profesionalizam u svom radu, bez političkog uticaja", istakao je Čubrilović.

On je rekao da Ustavni sud Republike Srpske profesionalno, odgovorno i na ustavan i zakonit način donosi odluke oko kojih nema saglasnosti Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske.

Čubrilović je istakao da treba uložiti dodatne napore da se konačno riješi novi prostor za nesmetan rad ove pravosudne institucije.

Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske DŽerard Selman izjavio je da je tokom susreta postignuta saglasnost u vezi sa neprimjerenim uslovima rada Ustavnog Suda i da će u vezi s tim proslijediti određene zaključke prema Vladi Republike Srpske.

"Konstatvovali smo da je obavještenje Ustavnog suda Republike Srpske o uočenim pojavama na sprovođenju načela ustavnosti i zakonitosti, koja je Ustavni sud prezentovao u 2013. i početkom 2014. godine, u Narodnoj skupštini u potpunosti zaživjelo", istakao je Selman.

On je pojasnio da se to uglavnom odnosi na odluke i uredbe Vlade Republike Srpske i na akte lokalnih zajednica.

Selman je rekao da je saradnja Ustavnog suda Republike Srpske na zadovoljavajućem nivou sa Administrativnom službom Narodne skupštine Republike Srpske.

"Ustavni sud će u svakom momentu poštovati ustavnost i zakonitost i dosljedno sprovoditi ustav Republike Srpske", naglasio je Selman.

Selman je podsjetio da je Skupština grada Banjaluka dodijelila zemljište za potrebe izgradnje zgrade Ustavnog suda Republike Srpske, dodajući da je urađen projekat zgrade i da je trenutno u fazi dobijanje elektroenergetske saglasnosti, a zatim dobijanje građevinske dozvole.

"Imamo obezbijeđenu lokaciju, ali su nam potrebna sredstva za izgradnju zgrade Ustavnog suda i mislim da bi Vlada trebalo u dijelu da obezbijedi sredstva iz budžeta za te namjene, dok će dio sredstva biti od međunarodne pomoći", kaže Selman.

Komentarišući primjenu odluke Ustavnog suda Republike Srpske o solidarnom porezu, Selman je rekao da Vlada Republike Srpske treba da u potpunosti primijeni ovu odluku.

"Svi oni koji su pogođeni takvom odlukom, odnosno djelovanjem, u roku šest mjeseci imaju pravo da podnese zahtjev za obeštećenjem ako je nastupila šteta", zaključio je Selman.