latinica  ћирилица
01/11/2015 |  21:47 | Autor: SRNA

Čubrilović: Rezultati strukturalnog dijaloga mogu zaustaviti referendum

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da u Srpskoj neće biti potrebe za održavanjem referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, ako strukturalni dijalog o reformi pravosuđa da određene rezultate.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

"Referenduma niko ne treba da se plaši i ako ga bude, a neće biti tragedija ni ako ga ne bude. Važno je da se strukturalnim dijalogom ili nekim drugim vidom saradnje unutar BiH postignu rješnja koja će zadovoljiti sve političke opcije", istakao je Čubrilović.

On je napomenuo da još nisu stvoreni svi zakonski uslovi da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma bude objavljena u "Službenom Glasniku Republike Srpske", jer je za objavljivanje potrebno da budu iscrpljene sve instance žalbi, a pogotovo odluke Ustavnog suda Republike Srpske.

"Kada budu stvoreni zakonski uslovi, budite sigurni da će parlament Srpske ispoštovati zakonske obaveze o ovom pitanju", rekao je Čubrilović večeras za Alternativnu televiziju.

On je napomenuo da ne postoji nikakva kupovina vremena, kako to tvrdi opozicija kada je riječ o neobjavljivanju odluke o referendumu u "Službenom Glasniku Republike Srpske", jer se ovo pitanje mora kretati u okviru zakonskih rješenja.

Čubrilović kaže da ne postoje pritisci međunarodne zajednice da se odluka o referendumu ne objavi, ali da postoje pritisci da se referendum ne održi, o čemu je javnost upoznata.

On je rekao da nisu tačne optužbe opozicije da je Vlada Republike Srpske formirana na političkoj korupciji, navodeći da je riječ o političkim stavovima, a ne o ozbiljnim optužbama za koje su potrebni ozbiljni dokazi.

Govoreći o mogućnosti da opozicija napusti parlament Srpske i pribjegne vaninstitucionalnim vidovima političke borbe, Čubrilović kaže da ne očekuje da će se to desiti, te da treba nastojati da se svi problemi rješavaju dogovorom u institucijama Republike Srpske.

Čubrilović je naveo da će, na poziv Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, 5. novembra u Bijeljini biti održan sastanak svih političkih stranaka iz Republike Srpske radi približavanja političkih stavova kako bi se pokušala pronaći neka zajednička rješenja, odnosno neka crta ispod koje se ne smije ići kada je riječ o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa Srba u BiH.