latinica  ћирилица
28/09/2015 |  13:05 | Autor: RTRS

Pravni stručnjaci: Referendum- demokratsko pravo građana (VIDEO)

Demokratsko je pravo građana da se o svemu izjasne na referendumu pa i o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kaže dekan Pravnog fakulteta Banjaluka Vitomir Popović.
Vitomir Popović (foto: Press online) -
Vitomir Popović (foto: Press online)

O tome će stručnjaci iz oblasti prava iz RS, F BiH, Srbije, Rusije, Bjelorusije razgovarati na Dvanaestom međunarodnom savjetovanju pravnika “Oktobarski pravnički dani“ 2. i 3. oktobra na Pravnom fakultetu u Banjaluci.

“Ovo je možda jedan od prvih referenduma koji će se održati, ali vrlo je vjerovatno da ako ne dođe do pomaka da će uslijediti i onaj drugi koji će biti vezan za samu nezavisnost Republike Srpse. To je demokratsko pravo. Ono je sadržano u međunarodnom pravu i nije sporno.“, rekao je Vitomir Popović, dekan Pravnog fakulteta Banjaluka.

Član Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj o radu Suda i Tužilaštva BiH i profesor Pravnog fakulteta Mile Dmičić kaže: “Riječ je o negaciji demokratskih prava koje pripada svima, pa i RS i njenim građanima da se izjasne o jednom aktuelnom pitanju koje je u nadležnosti i entiteta s obzirom na organizaciju, strukturu i način funkcionisanja BiH.“