latinica  ћирилица
26/04/2024 |  09:11 ⇒ 13:20 | Autor: Agencije

Kina poručila SAD: Ne prelazite crvene linije!

SAD ne treba da se miješaju u unutrašnje stvari Kine i prelaze "crvene linije", rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Јi na sastanku s američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.
Blinken u Pekingu (foto: EPA-EFE/XINHUA / Chen Yehua CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT) -
Blinken u Pekingu (foto: EPA-EFE/XINHUA / Chen Yehua CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT)

- Kineski zahtjevi su dosljedni, uvijek se zalažemo za uzajamno poštovanje suštinskih interesa. Sjedinjene Države ne bi trebalo da se miješaju u unutrašnje stvari Kine, ne bi trebalo da potiskuju razvoj Kine i ne bi trebalo da prelaze crvene linije Pekinga u pogledu suvereniteta, bezbjednosti i interesa Kin - rekao je Vang Јi.

- Svijet gleda da li će Peking i Vašington raditi zajedno na rješavanju globalnih problema ili će ući u sukob, u kojem će obje strane izgubiti - dodao je on.

Blinken se nalazi u posjeti Kini od 24. aprila, već je posjetio Šangaj, gdje se sastao sa sekretarom lokalnog partijskog komiteta Čenom Điningom, predstavnicima privrede i studentima.

Državni sekretar je u četvrtak doputovao u Peking na razgovore sa Vang Јijem. Јoš nije saopšteno da li će kineski predsjednik Si Đinping primiti američkog državnog sekretara.