latinica  ћирилица
06/05/2024 |  18:32 ⇒ 18:34 | Autor: SRNA

Bajden zabrinut zbog invazije na Rafu

Američki predsjednik DŽozef Bajden ponovio je danas u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom zabrinutost Sjedinjenih Država zbog invazije na Rafu, gdje se sklonilo više od milion civila iz drugih dijelova Pojasa Gaze.
DŽozef Bajden (foto: EPA-EFE/ALLISON JOYCE) -
DŽozef Bajden (foto: EPA-EFE/ALLISON JOYCE)

Bajden je zatražio hitno otvaranje prelaza Kerem Šalom ka Pojasu Gaze kako bi humanitarna pomoć mogla da stiže u tu palestinsku enklavu.

Američki predsjednik je rekao da vjeruje da je postizanje prekida vatre sa Hamasom najbolji način da se zaštite životi izraelskih talaca u Gazi, prenio je AP pozivajući se na neimenovanog portparola Bijele kuće.

Razgovor je vođen nekoliko sati prije nego što će Bajden ugostiti jordanskog kralja Abdulaha Drugog na privatnom ručku u Bijeloj kući.

Netanijahu je juče odbacio međunarodni pritisak da zaustavi rat u Gazi, poručivši da će Izrael ostati sam, ako bude primoran na to.

- Prenio sam svjetskim liderima da nikakav pritisak i odluka bilo kog međunarodnog foruma neće spriječiti Izrael da se brani - rekao je Netanijahu.