latinica  ћирилица
06/05/2024 |  17:41 ⇒ 19:21 | Autor: sputniknews.com

Rusija: Ohladićemo "vruće glave" na Zapadu

Rusija očekuje da će vježbe ruskog Ministarstva na kojima će biti korišćeno nestrateško nuklearno naoružanje ohladiti "vruće glave" u zapadnim prestonicama, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Ruska zastava (Foto: EPA/CLEMENS BILAN) -
Ruska zastava (Foto: EPA/CLEMENS BILAN)

- Nadamo se da će ovaj događaj ohladiti "vruće glave" u zapadnim prestonicama, pomoći da se shvate moguće katastrofalne posledice strateških rizika koje oni stvaraju, da će ih sprečiti da pružaju pomoć kijevskom režimu u njegovim terorističkim akcijama i u uvlačenju u direktnu oružanu konfrontaciju sa Rusijom - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova objavljenom na sajtu ministarstva.

Kako su istakli, Rusija će smatrati lovce F-16, kada se pojave u Ukrajini, nosiocima nuklearnog oružja.

- U bliskoj budućnosti se na ukrajinskom bojnom polju očekuju višenamjenski avioni, američke proizvodnje F-16. Kao što je ruska strana više puta ukazivala, ne možemo zanemariti činjenicu da su ovi avioni dvojako naoružani – nenuklearnim i nuklearnim oružjem - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je istaklo da avioni ovog tipa već dugi niz godina čine osnovu flote aviona, koja se koristi u takozvanim "zajedničkim nuklearnim misijama" NATO-a.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je, po nalogu predsjednika, Generalštab Oružanih snaga Rusije započeo pripreme za održavanje vojnih vježbi u bliskoj budućnosti sa raketnim formacijama Јužnog vojnog okruga uz učešće avijacije i Ratne mornarice.

Korišćeno će biti nestrateško nuklearno naoružanje. Vježbe imaju za cilj, između ostalog, da se osigura teritorijalni integritet i suverenitet Ruske Federacije kao odgovor na provokativne izjave i pretnje pojedinih zapadnih zvaničnika.