latinica  ћирилица
16/04/2024 |  12:21 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Rezolucija o Srebrenici će imati nesagledive posljedice po mir i dalji nastavak suživota u BiH (VIDEO)

Usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN neće da donese ništa dobro, ni mir ni prosperitet, niti će poboljšati ionako jadan i nikakav suživot naroda u BiH. Naprotiv, doći će do još većeg razmimoilaženja, izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić za RTRS.
Gosti u Јutarnjem - Nosović, Gradorac i Egić - Foto: RTRS
Gosti u Јutarnjem - Nosović, Gradorac i EgićFoto: RTRS

Egić je gostujući u našem Јutarnjem programu istakao da se pomenutom rezolucijom šalje poruka Srbima kakvu naše komšije Bošnjaci žele Bosnu i Hercegovinu.

- Oni žele da dominiraju u BiH, da majorizuju Srbe koji nakon toga neće imati više nikakvu ulogu i neće moći da odlučuju ni o čemu, a kamoli o svojoj sudbini i daljem putu - naglasio je ministar.

Egić je naglasio da će rezolucija možda imati nesagledive posljedice po mir i dalji nastavak suživota u BiH.

- Srpski narod na to neće pristati i mi ćemo se boriti svim raspoloživim sredstvima da nam se to ne desi - poručio je Egić.

Isidora Graorac, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, istakla je da će rezolucija o Srebrenici, ukoliko bude usvojena, preokrenuti kompletnu sliku o stradanju Srba na ovim prostorima.

- Ovom rezolucijom je predviđeno pronalaženje i identifikacija lica samo bošnjačke nacionalnosti na području Srebrenice. Pri tome se ne spominju srpske žrtve, njih preko 1.600, čiju sudbinu ni dan danas ne znamo, a njihove porodice od nas očekuju da ih pronađemo - rekla je Graorac.

Ona je navela da je tokom 1992. i 1993. godine stradao, i to na monstruozan način, najveći broj vojnika i civila Srba na području Srebrenice i Bratunca.

- Kako onda, bilo kome, ko je izgubio članove svoje porodice, reći da možemo biti proglašeni za genodidan narod, kada to nismo. Zato u ovom trenutku svi zajedno moramo stati u odbranu onoga što su naši očevi, braća i sinovi dali svoje živote - poručila je Graorac u Јutarnjem programu.

Anđelko Nosović, predsjednik Saveza logiraša republike Srpske, istakao je da su Srbi vijekovni stradalnički narod, nikada genocidan, ali da prosto smetamo zapadnim zemljama jer kao narod, kako je naveo, imamo svoje dostojanstvo, duhovnost i vjeru i ne želimo da budemo ničiji podanici.

- Mi nikada okupatorima nismo išli u susret da se grlimo i nosimo cvijeće. Mi takvi nismo i zato im smetamo - istakao je Nosović.