latinica  ћирилица
29/04/2024 |  18:17 ⇒ 30/04/2024 | 07:15 | Autor: RTRS

Razotkrivena namjera sponzora rezolucije o Srebrenici (VIDEO)

Pale maske - razotkrivene namjere predlagača Rezolucije o Srebrenici, kao i priča da ovaj dokument nije usmjeren protiv Republike Srpske i srpskog naroda. Potvrdio je to Frensis Bojl, američki pravnik i ratni savjetnik Alije Izetbegovića. Priznao je da iza rezolucije o Srebrenici stoji namjera ukidanja Republike Srpske. Po mišljenju struke - Bojlova izjava potvrdila je želju dijela međunarodne zajednice da dovede u pitanje legitimitet Republike Srpske, ali i Dejtonski mirovni sporazum.
Generalna skupština UN (foto: arhiva/EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Generalna skupština UN (foto: arhiva/EPA-EFE/SARAH YENESEL)

Јavna tajna više nije tajna. Cilj Rezolucije o Srebrenici je ukidanje Republike Srpske. Priznao je to američki pravnik Frensis Bojl koji je kampanju ukidanja Srpske, kako je sam rekao, započeo dolaskom na obilježavanje 10. godišnjice stradanja u Srebrenici.

- Sve povezane institucije i organizacije će biti obavezane primjenom te rezolucije. Onda će biti na svima nama drugima da osmislimo kako ćemo tu rezolucijiju koristiti da promovišemo interese BiH i da se jednog dana riješimo Republike Srpske - kaže Bojl.

Rekao je ono na šta Republika Srpska upozorava godinama, ističe Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH. Potvrdio je da želja da se kroz ovu, kao i kroz prethodnu rezoluciju o Srebrenici, dovede u pitanje legitimitet Republike Srpske.

- Ona je upravo potrebna da krenu određene faze ka ukidanju Republike Srpske, kroz obrazovni sistem i u Republici Srpskoj i u Srbiji i sa krajnjom namjerom da jedna država koja nosi etiketu genocidne ne može da postoji u modernoj Evropi - kaže Kojić.

Za direktora Centra za društveno-politička istraživanja Srpske Dušana Pavlovića, Bojlova izjava objava je političkog rata Srbima i potvrda namjera Zapada.

- Ova izjava profesora Bojla je jedna svojevrsna objava političkog i generalno hibridnog rata prema Republici Srpskoj, Srbiji i srpskom narodu. I koliko god ona bila šokantna, mislim da je sa druge strane i dobrodošla svim ljudima u Srpskoj, u Srbiji i u svim srpskim zemljama da shvate kakvi projekti nama vise nad glavom - smatra Pavlović.

Bojl tvrdi da je rezolucija zamjena za prvu tužbu BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Kao autor i prvi agent BiH u Hagu, nije se proslavio, jer zahtjev koji je BiH postavila pred sudom nije prihvaćen, ističe profesor Pravnog Fakulteta Radomir Lukić.

- Tako da se može otkriti da je riječ o jednom sinhronizovanom nastupu koji bi htio da postigne neke veće ciljeve ili kako sam Bojl kaže da se dođe do ukidanja Republike Srpske. Međutim, ne objašnjava kako bi mogla da bude ukinuta Republika Srpska - ističe Lukić.

Sve presude o Srebrenici su donesene sa političkom namjerom da se u jednom trenutku iskoriste protiv Republike Srpske, upozorava direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović. Bojlova izjava to je i potvrdila.

- Bitna je što bi valjda trebala čitavoj međunarodnoj zajednici da otkrije šta su politički ciljevi pokušaja izglasavanja te rezolucije, a znači sve one zemlje koje glasaju za tu rezoluciju, one ruše DMS - kaže Mastilović.

Ugledni jermenski profesor Babken Simonjan, u dokumentarnom filmu Centra za društvenu stabilnost, ukazao je na to da je tokom istorije izvršen genocid nad srpskim i jermenskim narodom, kao i da su Srbi protjerani sa svojih vijekovnih ognjišta iz Hrvatske i sa Kosova i Metohije.

- Moram da napomenem da Muslimani u BiH čine preko 50 odsto procenata stanovništva te iz te činjenice proizilazi, da ne može biti riječi o genocidu nad Muslimanima i Bošnjacima tamo (u Srebrenici) - rekao je Simonjan.

Iste stavove, podsjećamo proteklih dana, iznijeli su i vodeći stručnjaci za holokaust. Time su potvrdili i Izvještaj Nezavisne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebreničkoj regiji od 92. do 95. godine.