latinica  ћирилица
08/04/2023 |  18:36 ⇒ 22:35 | Autor: RTRS

Bihać se suočava sa novom migrantskom krizom (VIDEO)

Bihać se suočava sa novom migrantskom krizom. Više stotina migranata vraćeno je iz Hrvatske u BiH, na osnovu Sporazuma o readmisiji.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Deportacija migranata iz Hrvatske u BiH protekle dvije sedmice je svakodnevna. Migranti ne kriju da će ponovo pokušati da se domognu Evropske unije.

U MUP-u Unsko-sanskog kantona ne isključuju mogućnost da će, zbog povećanog priliva migranata, i broj krivičnih djela biti povećan. Od toga strahuju i građani i vlasti Bihaća.

- Posljednjih dana vidljiv je povećan broj migranata na ulicama Bihaća i to je ono što želimo da nadležne službe riješe, odnosno da, ako se ljudi i vraćaju u postupku readmisije, oni budu smješteni u za to predviđene kampove, a prije svega da se rastreti Bihać, jer nije kamp Lipa jedini kamp u u BiH - kaže gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

I vlasti Unsko-sanskog kantona zahtijevaju ravnomjernu raspodjelu migranata u BiH. Predsjednik kantonalne Vlade Mustava Ružnić kaže da se povodom ovog pitanja obraćao Službi za poslove sa strancima, Ministarstvu bezbjednosti i Ministarstvu spoljnih poslova BiH, ali da odgovore nije dobio.

U četiri prihvatna centra u BiH trenutno boravi 1.300 migranata, od čega je njih 500 u Bihaću. Služba za poslove sa strancima ove godine prihvatila je 1.000 lica, ali i odbila 1.700.

- Ova brojka govori da je Služba za poslove sa strancima radila u skladu sa zakonom i skladu sa Sporazmom o readmisiji. Netačne su informacije pojedinih lokalnih političara da Služba sa poslove sa strancima sve prihvata - kaže direktor ove službe Žarko Laketa.

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić kaže da su službe bezbjednosti u stanju da drže situaciju pod kontrolom i bezbjednost na odgovarajućem nivou.

- Od Ružnića očekujem da se suzdrži od negativnih komentara i da na ovaj način ne stiče jeftine političke poene - kaže Nešić.

Iz Službe za poslove sa strancima demantuju da u Bihaću borave migranti koji su prijetnja po bezbjednost. Takva lica, kažu, smještaju se u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.