latinica  ћирилица
29/04/2024 |  13:05 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

Podignuta nova optužnica protiv Vojina Pavlovića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika udruženja "Istočna alternativa" Vojina Pavlovića, zbog kako navode krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz izmjena Krivičnog zakonika koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.
Vojin Pavlović - Foto: RTRS
Vojin PavlovićFoto: RTRS

- Optuženi se tereti da je, u periodu mjeseca juna pa do 12. jula 2023. godine na području Srebrenice i Bratunca, u vrijeme održavaja komemoracije 11. jula 2023. godine i ukopa "žrtava genocida" u opštini Srebrenica, kao predsjednik upravnog odbora svjesno i voljno odobravao izvršenje krivičnog djela genocida, ističući plakate na kojima se javno odobrava i pokušava "opravdati zločin utvrđen pravomoćnim presudama MKSЈ i Suda BiH" - ističe se u saopštenju Tužilaštva.

Ovo je drugi krivični postupak koji se vodi protiv Pavlovića, nakon što je prva optužnica protiv njega podignuta, jer je čestitao rođendan nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću.

Bivši visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko je 23. jul 2021. godine nametnuo izmjene u Krivični zakonika BiH, kojima se "zabranjuje i kažnjava negiranje genocida"