latinica  ћирилица
29/04/2024 |  16:11 ⇒ 16:17 | Autor: SRNA

Počele pripreme za prvu fazu pregovora o pristupanju

Direkcija za evropske integracije dostavila je Savjetu ministara i drugim institucijama BiH, te svim tijelima uspostavljenim odlukom o sistemu koordinacije procesa evropskih integracije u BiH, materijale sa sastanaka eksplanatornog skrininga Evropske komisije sa Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Ukrajinom i Moldavijom.
Predstavnici Direkcije za evropske integracije BiH - Foto: RTRS
Predstavnici Direkcije za evropske integracije BiHFoto: RTRS

Ovi materijali /video-zapisi, prezentacije i dnevni redovi sastanaka/ dostavljeni su BiH nakon prvog uvodnog sastanka BiH i EU, 24. aprila u Briselu, na kojem je Evropska komisija detaljno prezentovala korake u pregovorima o pristupanju, prije svega u procesu analitičkog pregleda zakondavstva, saopšteno je iz DEI.

Eksplanatorni skrining je faza u okviru koje Evropska komisija institucijama zemlje kandidata detaljno prezentuje cjelokupno pravno nasljeđe EU.

Nakon toga slijedi bilateralni skrining tokom kojeg zemlja kandidat predstavlja svoje zakonodavstvo, te utvrđene razlike u odnosu na pravno nasljeđe EU.

Na kraju ovog procesa Evropska komisija izrađuje izvještaje u kojima daje detaljnu analizu stanja i ocjenu spremnosti zemlje za otvaranje pregovora po klasterima, odnosno vođenje pregovora po poglavljima.

Direkcija će u vezi sa narednim fazama u procesu nastaviti postupati u skladu s nadležnostima, a javnost će biti pravovremeno obaviještena o svim koracima, navedeno je u saopštenju.

Materijali su dostavljeni svim radnim grupama za evropske integracije, Komisiji za evropske integracije, Kolegijumu za evropske integracije, Savjetodavnom tijelu i ministarskim konferencijama.