latinica  ћирилица
14/10/2018 |  11:53 ⇒ 20:06 | Autor: SRNA

Osveštani temelji hrama u okviru Centra za obuku u Zalužanima (FOTO)

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Јefrem osveštao je danas temelja Crkve Svetog arhangela Mihaila u okviru kompleksa Centra za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Zalužanima kod Banjaluke.
Osveštani temelji Crkve Svetog arhangela Mihaila - Foto: SRNA
Osveštani temelji Crkve Svetog arhangela MihailaFoto: SRNA

Ovom svečanom činu prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, direktor Policije Srpske Darko Ćulum, savjetnik predsjednika Srpske Siniša Karan, ministar nauke i tehnologije Alen Šeranić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović i druge ugledne zvanice.

U Banjaluci je u aprilu ove godine otvoren Centar za obuku MUP-a u bivšoj kasarni u Zalužanima, za koji je Vlada Srpske izdvojila više od šest miliona KM.

Centar se prostire na oko 50 hektara zemljišta, služi za obuku policije Srpske i u njemu je smješteno više organizacionih jedinica resornog ministarstva.

Osveštani temelji Crkve Svetog arhangela Mihaila (Foto: SRNA)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da će u spomen-hramu Svetog arhangela Mihaila u okviru kompleksa Centra za obuku MUP-a Srpske u Zalužanima kod Banjaluke, čiji su temelji danas osveštani, biti upisana imena 782 pripadnika Ministarstva koji su dali svoje živote u borbi za Republiku Srpsku.
"Na taj način mi ispunjavamo svoju dužnost prema njima i zahvaljujemo im se time što ćemo ih uvijek pominjati i nikada nećemo zaboraviti ono što su uradili za svoj narod i svoju zemlju", rekao je Lukač novinarima nakon osveštanja temelja hrama.

Kada je riječ o Centru za obuku MUP-a Srpske, Lukač je rekao da je u toku radovi na pet ili šest objekata koji su u završnoj fazi.

"Iako ima još posla, dosta toga je do sada urađeno. Ove godine biće uloženo oko 10 milona KM, koje je obezbijedila Vlada Republike Srpske", rekao je Lukač.

On je istakao da će Srpska dobiti savremeni Centar, u kojem će policija, od specijalnih do jedinica za podršku, posebnih snaga, te redovne policije, raditi obuku kako bi se osposobila za sve predviđene zadatke.

Lukač je rekao da je cilj da Srpska ima osposobljenu policiju, te napomenuo da Ministarstvo radi i na podmlađivanju kadra.

"U proteklih nekoliko godina iz naše Policijske akademije izašlo je oko 790 novih mladih policajaca i to je respektabilan broj novih mladih snaga, koje će nastaviti da rade na bezbjednosti građana na našim ulicama", rekao je Lukač.