latinica  ћирилица
27/04/2024 |  19:06 ⇒ 22:38 | Autor: RTRS

Rezolucija o Srebrenici - podmukao potez protiv jednog naroda (VIDEO)

Iako je glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija odgođeno, rezolucija o Srebrenici i dalje je glavna politička tema. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vidi je kao podmukao potez protiv jednog naroda. Bude li usvojena, kaže, Republika Srpska više ne vidi razlog zašto bi egzistirala u BiH.
Generalna skupština UN-a (Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI, ilustracija) -
Generalna skupština UN-a (Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI, ilustracija)

I pored Dodikovih poruka da je Srpska opredijeljena za mir, iz Federacije BiH pominju rat i poručuju mu da zaboravi na otcjepljenje od BiH.

Rezolucija o Srebrenici - put u pomirenje ili etiketiranje srpskog naroda, njihovih predaka i potomaka!? Njeni zagovarači tvrde ovo prvo. Za predsjednika Srpske, isključivo je riječ o ovom drugom. I to je nedopustivo. Kategoričan je - genocida u Srebrenici nije bilo, kao ni bilo gdje na prostoru BiH.

- Ako slučajno bude usvojena rezolucija, mi to odbacujemo. Mi ćemo taj dan održati sjednice naših najviših organa i odbacićemo bilo kakav sadržaj te rezolucije, a oni neka rade s njom šta hoće. Tu kvalifikaciju ne možemo da prihvatimo. Lažu kada kažu da nije osuda naroda, to jeste osuda naroda. Republika Srpska više ne vidi razloga zašto bi egzistirala nakon ovoga u BiH nakon toga i zašto bi odlučivala kroz institucije o bilo čemu - jasan je Dodik.

On kaže da će Srpska odrediti politike koje će biti razumne.

- To nikada neće biti politike nasilja i pozivanja na rat. Kopanje rovova koje pominju u Federaciji, nas ne zanima - naglašava Dodik.

Kaže da Republika Srpska živi slobodno svoj život i želi da ostane takva.

- A našem narodu kažem nema da nijednog razloga za strah i brigu. Vratite se svojim poslovima, obilježite naše praznike, Vaskrs. Mi želimo da gradimo mir. Mislim da je u BiH kad god dođe do toga, da je mirno razgraničenje najvažnije - ističe Dodik.

Opredjeljenje za mir i ravnopravnost svih naroda u Srpskoj, ipak se u Federaciji BiH tumače kao prijetnja ratom. Glavni predvodnik takvih priča je Zukan Helez, ministar odbrane.

- Milorad Dodik često zna reći "mi nećemo ratovati". Nema većeg rata za nas nego da napravi korak ka otcjepljenju. To je rat, to je objava rata državi BiH - rekao je Helez.

Dodik pita kako jedan narod može živjeti s drugim narodom koji ga naziva genocidnim.

- Neki govore da ja ekstremno pričam. A nije ekstremno predložiti rezoluciju protiv jednog naroda čiju ćete nerođenu djecu kvalifikovati kao genocidnu, nego je ekstremno kada kažete "ne želimo da živimo sa vama koji mislite da smo mi ti"? - pita Dodik.

Na Helezove poruke Dodiku i ministru bezbjednosti Nenadu Nešiću, da ništa neće biti od otcjepljenja, Nešić odgovara da Helez treba da poštuje Dejtonski sporazum i ustavnu poredak BiH.

- Ukoliko ne žele BiH zasnovanu na Dejtonskom mirovnom sporazumu, ja mu javno poručujemd a je onda jedino rješenje disolucija ili mirni razlaz. Svako svojim putem. Njegovih uzaludnih prijetnji se niko ne boji. U Republici Srpskoj i u srpskom narodu niko ne želi ni sukob ni rat. Ali, ukoliko nema dogovora, onda je sasvim prirodno da imamo mirni razlaz - kaže Nešić.

Mirno sigurno nije bilo u Njujorku prethodnih pet dana, tokom razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima država koje odlučuju u Generalnoj skupštini.

Predsjednica Skupštine Ana Brnabić to vidi kao nevjerovatnu pobjedu Srbije nakon koje su, kaže, počele prijetnje i pritisci na brojne zemlje kako da glasaju o rezolucije o Srebrenici. Vjeruje da će do glasanja doći u maju, a Vučić će se do tada, očekuje, vratiti u Njujork da nastavi borbu u Ujedinjenim nacijama.