latinica  ћирилица
10/05/2024 |  12:38 ⇒ 14:37 | Autor: RTRS

Cvijanović: Vojska Republike Srpske - odraz volje našeg naroda da opstane (FOTO)

Republika Srpske nije željela rat, on je bio nametnut i bili smo prinuđeni da se branimo, rekla je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović tokom obraćanja na obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske u Banjaluci.
Obilježavanje Dana VRS - Foto: RTRS
Obilježavanje Dana VRSFoto: RTRS

Podsjetila je da su pred formiranju Vojske Republike Srpske prethodili brojni zločini nad srpskim narodom.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

- Mart 1992. započeo je zločinom protiv mira i ubistvom Nikole Gardovića u Sarajevu, a završio zločinom u Sijekovcu kod Broda u kojem su stradale desetine srpskih civila. Nakon toga su uslijedili i drugi zločini nad Srbima, poput onog u Dobrovoljačkoj ulici, čiju godišnjicu smo obilježili početkom ovog mjeseca - naglasila je Cvijanović.

Cvijanović je navela da je u tim zlokobnim okolnostima, dok su druga dva naroda u BiH uveliko postrojavali vojske sa šahovnicama i ljiljanima, nastala slavna Vojska Republike Srpske.

- Ona je bila odraz volje našeg naroda da opstane i da sačuva svoja vijekovna ognjišta. Proistekla je iz naroda jer su u njene redove stupili obični ljudi koji su braneći granice Republike Srpske, branili svoje porodice, svoje kuće i njive, crkve i grobove - rekla je Cvijanović.

Cvijanović je naglasila da kolektivna trauma uzrokovana genocidom koji je srpski narod preživio samo pet decenija ranije nije dozvolila da se ponove greške iz 40-ih godina prošlog vijeka.