latinica  ћирилица
17/08/2018 |  15:33 ⇒ 15:37 | Autor: RTRS

Demanti Milanke Kovačević na saopštenje Udruženja Čast otadžbine

Novinarka Milanka Kovačević uputila je demanti na saopštenje Udruženja Čast otadžbine, objavljeno juče na našem portalu pod nazivom "Čast otadžbine: Ko o čemu...".

"Imam hrabrosti da usred junačke Hercegovine pišem otvoreno o stanju u Republici Srpskoj, jer takva junačka Hercegovina, kakvom je ja doživljavam, istinu ljubi iznad svega. Razumijevanje za to, naravno, od pripadnika i mentora ovakvih udruženja, suvišno je očekivati", navodi Kovačićeva u demantiju.

Kovačevićeva kaže da nikada nije bila u hotelu Holivud na Ilidži.

"Nikakav me put tamo nije odveo niti sam se sastajala sa bilo kim ko bi mi nudio bilo kakve pare. Nikada nisam radila u potaji, iza leđa, kujući zavjere. Mojoj prirodi i životnoj filozofiji strani su svileni gajtani i nečasne urote. Kolegu Avda Avdića sam upoznala u Trebinju u decembru 2016. na projekciji filma `Terma` u čijoj realizaciji sam učestvovala. Kolega Avdić se upravo vratio iz Srebrenice u kojoj je dan ranije emitovan film `Srebrenica` o sudbini stranih donacija koje su, (to već vi iz `Časti otadžbine` možete razumjeti) završile u privatnim džepovima. Neposredno prije projekcije `Terme`, kolegu Avdića je zvao Naser Orić i uputio mu prijetnje zbog filma, pa je to uglavnom i bila tema našeg razgovora. Ovo je lako provjeriti sa Naserom, jer sve `Časti` sliče jedna drugoj, pa i vi SrBskoj, a oni su u tijesnoj vezi sa Naserom", navodi Kovačevićeva.

"Da me zovu `bašobozlukica` prvi put čujem. Čak ne mogu ni da zamislim mentalni sklop koji će ovakav nadimak nekome `prišiti` i očekivati da se primi. Rječnik stranih riječi i izraza prepoznaje samo riječ `bašibozuk` koja označava vojnika neredovne (turske) vojske, okrutnog pljačkaša. Dakle, pored nedostatka pismenosti, otkrili ste i da taj nadimak, ipak, vama više priliči. Podsvijest je čudo", navodi se u demantiju.

Kovačevićeva kaže da je njen rad javan i potpuno transparentan i da javnost može svemu što napiše ili kaže kao novinarka, da pristupi, pročita, vidi, ocenjuje, kritikuje, da se slaže ili ne slaže.

"Nedolično je upuštati se u procjene nečije privatnosti, porodice, procjene ko je bašibozuk ili nije. Ne mogu ni da zamislim nekog `Obilića` (za koje se izdajete) koji bi se spustio tako nisko, pa se borio uvredama i kvalifikacijama, pa još netačnim", navedeno je demantiju.

Kovačevićeva pita "šta radi i čime se bavi `Čast otadžbine`?".

"Da li ti poslovi služe zaista na čast? I zaista otadžbini? Koji su vam ciljevi? Ko vas finansira? Ko ste i koliko vas ima? Imate li tapiju na čast? Ona podrazumijeva i skromnost, velikodušnost, plemenitost. Da li se to čita iz vaših saopštenja?", navodi se.

"Portal `Direkt` nastao je kao izraz najiskrenije želje da se zajedno sa dvije koleginice bavim novinarstvom. O kvalitetu naših tekstova i orjentaciji istih, neka sudi publika. Kada je u pitanju finansiranje, od naše države bismo očekivali da kroz projekte ohrabruje medije da pišu o najvećim problemima koje imamo - kriminalu i korupciji koji zaista uništavaju naše društvo. Ali, avaj. Za našu državu to nije prioritet. Zato smo prinuđeni, kao i drugi nezavisni mediji, da se dovijamo i konkurišemo za projekte", navodi se u demantiju.

Takođe, navedeno je da je a"psolutna laž da je mreža ACCOUNT `Direktu` uplatila 40 hiljada maraka".

"Projekat koji traje nekoliko mjeseci i podrazumijeva izradu istraživačkih tekstova na temu kriminala i korupcije u svim njenim pojavnim oblicima iznosi 15 hiljada dolara. Ako imamo u vidu da smo do sada na portalu objavili 334 teksta, od čega preko 20 istraživačkih priča, cifra od 50-ak maraka po tekstu je neznatna za vrijeme, trud i rad koji su uloženi. Od nekoga ko ima pristup javnom novcu izlišno je očekivati empatiju sa ljudima koji se bore da se zaposle i da svoj posao časno i odgovorno obavljaju. Naglašavam da nikada niko nije uticao na izbor tema i način na koji će se one obrađivati, osim da se poštuju kodeksi profesije što naši čitaoci i prepoznaju. Novinarski posao cijenim iznad svega, pa mi je nepojmljivo da neko može i da pomisli da ga upotrijebi kao pritisak na bilo koju instituciju i pojedinca", navedeno je.

Kovačevićeva odbacuje insinuacije da je na bilo koji način vršila pritisak na policiju ili tužilaštvo.

"Stoga s gnušanjem odbacujem insinuacije da sam na bilo koji način vršila pritisak na policiju ili tužilaštvo (niti je bilo potrebe) u vezi sa mojim suprugom koji može samo da posluži kao primjer šta znače čast i dostojanstvo. U tom smislu je i meni nedostižan uzor. Nisu novinari ti koji napadaju i blate institucije. Uništavaju ih i ponižavaju oni koji ih nečasno vode i koriste za lične interese. Da je ovo udruženje prava čast otadžbine, kritikovalo bi takve zloupotrebe i bili bismo na istom zadatku", piše ona u demantiju.

"I, na kraju, objavljivanje saopštenja kao što je ovo `Časti otadžbine` ukazuje i na profesionalnu krizu u velikim medijskim kućama, od kojih je vaša javni servis. Kao građanka ove zemlje zgrožena sam sadržajima koje plasirate, a profesionalno, kao novinar, tvrdim da ne zadovoljavate ni minimum kriterijuma. Ozbiljan urednik ne bi pustio većinu tekstova. A činjenica da objavljivanjem ovakvih neosnovanih napada učestvujete u targetiranju kolega vam ne služi na čast", navela je Kovačevićeva u demantiju.