latinica  ћирилица
11/02/2018 |  16:00 ⇒ 16:01 | Autor: RTRS

Savez RVI: U Srebrenici se dogodio težak ratni zločin, ali ne i genocid

Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske u potpunosti odbacuje tvrdnje i mišljenje svih koji kažu da se u Srebrenici dogodio genocid, pa tako i izjave ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragana Mektića.
Srebrenica - Foto: SRNA
SrebrenicaFoto: SRNA

Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske saopštio je da se u Srebrenici dogodio težak ratni zločin, ali ne i genocid, te da svi oni koji su počinili zločine treba pred sudovima da odgovaraju za to.

Iz Saveza napominju i da se nikada ne smije zaboraviti da se težak ratni zločin dogodio i nad Srbima u i oko Srebrenice, koji Bošnjaci negiraju i skoro nikada ne pominju.

"U Srebrenici se nije dogodio genocid i neshvatljivo je i neprihvatljivo da bilo ko iz reda srpskog naroda govori kako se dogodio genocid nad bošnjačkim narodom, a da pri tome i ne spomene zločine koji su počinjeni nad srpskim narodom", navodi se u saopštenju.

Mektić je za "Večernji list", izdanje za BiH, rekao da "Srbi moraju da prođu katarzu i priznaju genocid u Srebrenici", te da "postoje relevantni dokumenti koji dokazuju genocid".