latinica  ћирилица
29/04/2024 |  13:18 ⇒ 15:11 | Autor: RTRS

Dodik: Niko ne može natjerati srpski narod da živi s onima koji rade na njegovom uništenju

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u nedostatku ideja u promovisanju unitarne BiH, je sazvao "nacionalni molitveni doručak" da "svi postanu jedno", a spisak gostiju na tom tragikomičnom skupu dovoljno govori.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Svakodnevne prijetnje ratom, sukobima i zveckanje oružjem dolaze iz Federacije i nekako nađu da u sve upetljaju i molitvu. Šteta koju su bosanski muslimani napravili pokretanjem priče o rezoluciji o Srebrenici i svojim jednostranim aktivnostima je nepopravljiva. Nemoguće je vratiti se nazad i pretvarati se kao da se ništa nije desilo. Desilo se. I to mnogo toga. Vidjeli smo da bosanski muslimani ne žele da žive s nama, da žele da trajno ukinu Republiku Srpsku i da označe cijeli srpski narod kao genocidan - ističe Dodik.

Dodik ističe da je jasno pokazano, šta se misli o tome i urađeno sve da obavijeste one koji žele dobro i Republici Srpskoj i BiH da takve namjere vode raspadu zajednice koju sada poznaju.

- Ne postoji druga opcija. Niko ne može natjerati srpski narod da živi s onima koji rade na njegovom uništenju. U tome im nikakve molitve ne mogu pomoći. Čak ni povlačenje rezolucije ne može garantovati nastavak funkcionisanja BiH, jer kako vjerovati onima koji stalno rade protiv vas. Ta priča nema budućnost, BiH je promašaj - ističe on.

Predsjednik Srpske napominje, da je to najveći neuspjeh međunarodne zajednice i slika tog promašaja jeftini pokušaj okupljanja pod okriljem Amerikanaca i sa Šmitom u Sarajevu.

- Tamo nema Republike Srpske i neće je nikada biti na mjestu gdje se odobrava kršenje prava i zakona. A bez Republike Srpske nema ni BiH. Taj otužni skup je dokaz podaništva, dodvoravanja Amerikancima i pokazatelj ko je gazda, gdje ih i za koga veže i gdje se veže konj. U vrijeme dok je potpuna kriza, izazvana odlukama nelegalnog Nijemca, Bećirović i predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić mirno sjede i mole se sa Šmitom. To je taj odnos koji oni imaju prema institucijama i ljudima koji žive u BiH. Potpuno podaništvo - dodaje Dodik.