latinica  ћирилица
09/02/2018 |  16:25 ⇒ 10/02/2018 | 08:54 | Autor: RTRS

Izjava gradonačelnika Doboja o diskriminaciji podigla cijelu školu na noge (VIDEO)

Izjava gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića da u OŠ "Dositej Obradović" ima međunacionalnih problema, podigla je cijelu školu na noge. Zaposleni odbacuju njegove tvrdnje i traže od gradonačelnika da im se javno izvini.
Zasjedao Školski odbor OŠ "Dositej Obradović" Doboj - Foto: RTRS
Zasjedao Školski odbor OŠ "Dositej Obradović" DobojFoto: RTRS

Šezdeset nastavnika i učitelja OŠ "Dositej Obradović" jednoglasno je da ih je gradonačelnik Doboja svojom izjavom uvrijedio. Ekspresno su sazvali Školski odbor i Savjet roditelja i od Obrena Petrovića traže izvinjenje.

"Na školskom odboru konstatovali smo da izjava Petrovića nije utemeljena i da niko nije upoznat sa činjenicom da postoji diskriminacija u ovoj školi. Јa sam lično, kao nastavnik i kao čovjek, uvrijeđen takvom izjavom. U svoje i u ime svojih kolega tražim izvinjenje gradonačelnika i demant ovog što je izjavio", rekao je Dario Đurić, predsjednik Školskog odbora.

Edin Јunuzović, voditelj produženog boravka, ističe da za period koji je proveo u ovoj školi nikada nije primijetio bilo kakav vid diskriminacije, niti su u školi dobili bilo kakvu prijavu ili službenu zabilješku da se na bilo koji način provodi diskriminacija u ovoj ustanovi.

Gradonačelnik Petrović za pojedine medije izjavio je da će lokalni parlament upoznati sa informacijama koje se odnose na međunacionalne probleme u školi.

Nakon grdaonačelnikove izjave među učenicima je sprovedena anketa. Slučajnim odabirom na pet pitanja odgovarala su djeca svih uzrasta i jednoglasno potvrdili ono što tvrde i nastavnici.

"Mi smo svi u školi šokirani. Zato smo odlučili da sazovemo konferenciju jer pretpostavljamo da je nešto tako politički motivisano i smatramo da škola nema veze s tim", izjavila je nastavnica Dajana Desnica.

"I neka se zapita gradonačelnik Petrović da li je on u ovih 17 godina, koliko radim u ovoj ustanovi, ikada posjetio našu školu, a naročito poslije poplave 2014. godine", kaže učiteljica Zijada Lukić.

Gradonačelnik nije bio dostupan medijima, a pred kamere nije želio ni predsjednik skupštine grada Murvet Bajraktarević. Samo je potvrdio da će informacija,na prijedlog Obrena Perovića, biti na dnevnom redu Skupštine.