latinica  ћирилица
29/04/2024 |  22:09 ⇒ 30/04/2024 | 07:32 | Autor: RTRS

Rezolucija o Srebrenici - Atak na Republiku Srpsku i srpski narod (VIDEO)

Rezolucija o Srebrenici, koja bi trebalo da se nađe pred Generalnom skupštinom UN-a jeste politički atak na Republiku Srpsku i cjelokupni srpski narod, poručili su učesnici emisije Drugi ugao.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

Kažu da ne postoji nikakav osnov da se to pitanje izmjesti iz Savjeta bezbjednosti u Generalnu skupštinu. I odluka da pri glasanju bude dovoljna prosta većina predstavlja, poručuju, neviđeni presedan.

Bivši diplomata Vladislav Јovanović poručio je da ova, kako kaže, akcija Zapada preko Generalne skupštine je politička akcija, nema nikakve veze sa očuvanjem mira i bezbjednosti, da je to zloupotrebljeno jer je zaobiđen Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija kao isključivi nadležni organ za očuvanje mira i bezbjednosti u svijetu.

- U ovom slučaju nije korišćena nekadašnja formula iz vremena korejskog rata "Ujedinjni za mir". U ovom slučaju se ne radi o borbi za mir i bezbjednost nego o političkoj akciji. Nalaženje jednog krivca za sve probleme koji su se dešavali u BiH tokom rata i koji se sada dešavaju. I ta politička akcija treba da etiketira srpski narod kao takav i Srbiju da imaju svezane ruke prema aktivnostima koje Zapad čini na svi dijelovima gdje živi srpski narod - istakao je Јovanović.

Vitomir Popović, profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci rekao je u emisiji Drugi ugao da ukoliko se ne uspije ubijediti određen broj zemalja koji bi trebalo da podrži tu tzv. rezoluciju Generalne skupštine, onda se ide na to da im se kaže da one ne dolaze i ne učestvuju u tom radu.

- Јer sistem većine podrazumijeva kad dođe 15 predstavnika u Generalnu skupštinu, iako je to suprotno aktima Generalne skupštine, da je dovoljno da se od tih 15, osam izjasni i da oni kažu da je to prošlo. Ali to nije nešto što treba da predstavlja ozbiljnu stvar. To ne može da ima značaj za međunarodne odnose - navodi Popović.

Kaže da u pozadini postoji čitav niz drugih stvari, da se srpski narod prije svega proglasi genocidnim.

- Pa ako bi to bilo moguće, to je danas onaj savjetnik Izetbegovića jasno rekao, to bi mogao biti razlog za ukidanje Republike Srpske ali istovremeno i obavezivanje Srbije na plaćanje štete. Malo morgen, neće se ništa takvo desiti- ističe Popović.

Istoričar Željko Vujadinović poručio je da bi rezolucija o Srebrenici bila prva rezolucija takvog tipa koja je donijeta u Ujedinjenim nacijama, te bi ona kao takva predstavljala presedan.

- Proizvela bi prije svega tu vrstu moralnih posljedica i posljedica sa kojima se treba ozbiljno računati. To bi bio jedan pokušaj tranzicije istine prethodnih vremena i jedan vid jednog prestrukturiranja uopšte međunarodnih odnosa koji se dešavaju u posljednjih 30 godina - rekao je Vujadinović.

Vujadinović je naveo da bi jedna od posljedica bila produbljivanje krize u samoj BiH i pitanje da li narodi u BiH mogu da žive zajedno.

- To bi predstavljalo jedno ozbiljno pitanje i rezolucija bi izazvala jednu od takvih posljedica - zaključio je Vujadinović.

Cijelu emisiju možete pogledati u videu: