latinica  ћирилица
08/01/2018 |  13:18 ⇒ 21:37 | Autor: RTRS

Bošnjački zvaničnici: Neprihvatljivo jednostrano obilježavanje 9. januara (VIDEO)

Bošnjački predstavnici u vlasti Republici Srpskoj, koji su 5. januara predali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu Republike Srpske, istakli su danas da je neprihvatljivo jednostrano obilježavanje 9. januara, imajući u vidu presudu Ustavnog suda BiH te stav Venecijanske komisije.
Ramiz Salkić - Foto: RTRS
Ramiz SalkićFoto: RTRS

Dok se Srpska sprema za praznik, Bošnjaci ponovo pokušavaju da ga ospore. Delegati Vijeća naroda Srpske uputili su apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Dana Republike.

Devet delegata Vijeća naroda Srpske - sedam Bošnjaka i dva Hrvata, apelacijom traže od Ustavnog suda BiH da ospori 9. januar. Pozivaju vlast Srpske na javnu diskusiju o zajedničkom datumu za obilježavanje Dana Republike. U tome ih podržavaju poslanici Koalicije Domovina.

"Ako se istraje na tome da se 9. januar obilježava kao Dan Republike, tražićemo da se usvoji ranija inicijativa da se taj datum počne obilježavati kao dan sjećanja na sve žrtve zločina počinjenih na prostoru ovog entiteta. Neprihvatljivo je jednostrano obilježavanje 9. januara kao Dana Republike imajući u vidu odluku Ustavnog suda BiH", rekao je Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske.

Samo naivni mogu da vjeruju da se volja jednog naroda, iskazana istorijskom težnjom za slobodom i stvaranjem Republike može poništiti jednom administrativnom mjerom, poručuje predsjednik Milorad Dodik. Ustavni sud je, ističe, politički, u kojem se odluke donose preglasavanjem tri stranca i dva Bošnjaka.

"Mi ne vjerujemo odlukama Ustavnog suda. To je politički sud pripremljen da bi presuđivao Republici Srpskoj. To je više neka njihova dnevna igra koja u suštini ne može zadržati niti onemogućiti proslavu Dana Republike Srpske 9. januar“", rekao je Dodik.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske, ističe da je 9. januar praznik Republike, dan kad se rodila i njen rodni list.

"Narod je rekao šta misli o tome izlaskom na referendum, ali i kroz razne druge manifestacije i aktivnosti“, dodala je Cvijanović.

I kad god Bošnjaci nešto budu osporavali, Srpska će imati odgovor na to, kaže srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić. Podsjeća da je Republika donijela Zakon koji je na snazi.

"Ovog trenutka činjenica da oni osporavaju zakon, znači i da prihvataju da je zakon važeći. Volio bih da ga onda i poštuju. To znači da uvažavaju da je 9. januar, dok god Zakon postoji, praznik“, ističe Ivanić.

Pravo na mišljenje ima svako, kaže predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović. To, međutim, neće odvratiti Srpsku da svoj dan obilježi dostojanstveno.

"Republika Srpska je izgubila mnogo života svojih najboljih sinova. Mislim da niko nema pravo da to osporava bilo kojim pravnim ili bilo kojim drugim putem“, naglasio je Čubrilović.

Na Dan Republike, probošnjačke nevladine organizacije najavljuju skupove. -Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu i u Srebrenici Ćamil Duraković, koji tvrdi da nije riječ o provokaciji.

"Sve je usmjereno protiv Republike Srpske, Dana Republike Srpske i srpskog naroda. Mislim da ni Srbima ni Bošnjacima ne trebaju skupovi koji iritiraju i jedne i druge i koji su usmereni jedni protiv drugih“, kaže Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice.

Bez obzira na političke razlike u Srpskoj, činjenica je da su srpske stranke okupljene oko ideje koja se zove Republika Srpska i to, poručili su, neće prestati.