latinica  ћирилица
17/11/2017 |  15:36 | Autor: RTRS

Vlada i Fond zdravstva rade na unapređenju kvaliteta liječenja

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja svakodnevno ulažu napore da se dodatno poboljša kvalitet liječenja pacijenata oboljelih od dijabetesa, rekla je danas u Doboju pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Ljiljana Ivančić.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

"Pacijenti sa dijabetesom melitusom oslobođeni su plaćanja participacije. Imaju pravo na ostvarivanje besplatne zdravstvene zaštite od ove bolesti i njenih koplikacija, pravo na aparate za brzo mjerenje šećera i znatan broj trakica za dijagnostiku", rekla je Ivančićeva, koja u Doboju prisustvuje Drugom simpozijumu sa međunarodnim učešćem pod nazivom "Sva lica dijabetesa".

Ona je izrazila zadovoljstvo što Simpozijumu prisutvuju i korisnici koji imaju mogućnost da se bolje upoznaju o svom oboljenju, ali i svojim pravima kao pacijenti.

Ivančićeva ističe da i pacijenti moraju biti dobro obrazovani i da sami preuzmu dio odgovornosti za svoje zdravlje radi uspostavljanja partnerskog odnosa sa zdravstvenim radnicima.

Nacionalnio koordinator za dijabetes u Republici Srpskoj Mirjana Bojić ukazala je na potrebu da se ovakvi stručni skupovi češće održavaju širom Srpske radi uspostavljanja bolje saradnje lokalnih zdravstvenih ustanova sa Odjeljenjem endokrinologije Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, ali i utvrdile konkretne činjenice na terenu sa boljim rješenjima za liječenje.

Predsjednik Skupštine Dijabetološkog saveza Srbije Miodrag Đorđević istakao je da je organizovanje kampova za obrazovanje pacijenata o dijabetesu dobar pristup širenja misije liječenja od ove bolesti, jer dobro edukovani pacijent uliva dodatno povjerenje drugom pacijentu.

On kaže da je u Srbiji izražena tendencija porasta od ovog oboljenja, koja kao i u svijetu zahvata oko 10 odsto građana.

Direktor dobojskog Doma zdravlja Radoslav Nikolić kaže da je na području ove regije evidentirano oko 21.000 lica oboljelih od dijabetesa i da je organizovanje simpozijuma dobar način da na predavanjima i radionicama korisnici dobiju praktična znanja o unapređenju kvaliteta života.

On poručuje da unapređivanjem kvaliteta stila života pacijent može ostvariti bolju progresiju u liječenju bolesti od same konzumacije lijekova.

Predsjednik Udruženja dijabetičara "Dijabeta" Inga Marković navodi da je za danas i sutra predviđeno oko 30 stručnih predavanja, a očekuje učešće 200 zdravstvenih radnika.

Organizatori dvodnevnog Simpozijuma, koji se održava u hotelu "Park", su Dom zdravlja Doboj i Udruženje dijabetičara "Dijabeta".

Izvor: SRNA