latinica  ћирилица
09/11/2017 |  19:11 ⇒ 10/11/2017 | 09:20 | Autor: RTRS

Mataruga: Odlazim jer ne pristajem na ucjene! Studenti: Krećemo u "raspakivanje" (VIDEO)

Aferama na banjalučkom Univerzitetu ne nazire se kraj. Rektor je dva dana nakon studentske blokade Rektorata, odlučio da podnese ostavku jer, kaže, ne pristaje na ucjene. Istovremeno, studenti koji su cijelu priču i pokrenuli, sada su u fazi "raspakivanja" afera koje, prema njihovim navodima, istražuju i nadležne institucije.
Milan Mataruga - Foto: RTRS
Milan MatarugaFoto: RTRS

- Nisam dozvolio da se od Univerziteta pravi cirkus. Ne pristajem na ucjene i od svih tražim akademsko ponašanje u svakom momentu - ovako se godinu i po nakon preuzimanja mandata, rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga, oprostio od funkcije.

Konferencija za novinare prerasla je u monolog jer novinarska pitanja, iako ih bilo bezbroj, nisu bila poželjna. Mataruga je u obraćanju poručio da žali što nije uspio u reformi Univerziteta, upitao da li su predstavnici studenata zaista njihovi predstavnici, zašto sve rade u vrijeme studentskih izbora, ali i negirao bilo kakvu umiješanost u "univerzitetske afere".

- Kategorički odbijam optužbe o umiješanosti ili namjernom prolongiranju istrage o aferi na Tehnološkom fakultetu. Naprotiv, naredio sam hitnu istragu i sankcije - kaže Mataruga.

A upravo ova i druge seksualne afere nalaze se među zahtjevima studenata koji su u utorak blokirali rektorat. Prvi od njih- predsjednik Unije studenata Republike Srpske, Ratko Savić, kaže da sada kreću u "raspakivanje" organizovane kriminalne grupe koja stoji iza Velimira Balabana, organizacije ReStart, prijetnji smrću i ponude od 60.000 KM za zataškavanje slučaja.

- Samo ću reći da se radi o slučaju u kojem postoje seksualni delikti, u kojima su neke stvari vezane za nečiju seksualnu orijentaciju, gdje su neke stvari slikane i gdje je neko nekoga ucjenjivao. Sve te stvari i mračne sile o kojima rektor govori - biće rasvijetljene. Mi tu nećemo stati, bez obzira šta radili i pokušavali - kaže Savić.

Već sada je jasno da funkciju Mataruge, bar kao vršioca dužnosti, preuzima neko od prorektora- Strain Posavljak ili Radoslav Gajanin.

Novog rektora Ratko Savić vidi kao časnog, poštenog i odlučnog, ali na novinarsko pitanje da li bi Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta, mogao biti izabran na to mjesto- kratko odgovora sa "ne".

- Od Senata očekujemo da odluči hoće li Univerzitet funkcionisati kao što je do sada ili će njime upravljati mračne sile. Očekujemo odluku o tome da li će Univerzitet konačno da počne sa normalnim radom bez straha, prijetnji i ucjena - kaže Savić.

Savić za objavljivanje tekstova na stranici organizacije ReStart Srpska okrivljuje bivšeg dekana Pravnog fakulteta Vitomira Popovića. Popović to negira, poručujući da će Savić tvrdnje dokazivati na sudu, a poziva da se dokazi o seksualnim aferama javno i objave.

- Najbolje da ih on imenuje. Ako je imao snage da mene imenuje za ReStart, što ja prvi put saznajem, neka imenuje i ove druge sa Pravnog i Ekonomskog fakulteta. Neka navede ko su, šta su i čime se bave - kaže Popović.

Bar po današnjem obećanju, studenti će to i učiniti kada se istraga okonča. Senat univerziteta će o ostavci Milana Mataruge i izboru v.d. raspravljati već sutra. Dok na površinu isplivavaju brojne afere, ostaje pitanje šta je sa ostalim "studentskim" zahtjevima i ko će Univerzitet u Banjaluci vratiti na pravi put?!