latinica  ћирилица
09/11/2017 |  17:34 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Savjet ministara raspravljao o okvirnom budžetu zajedničkih institucija BiH

Savjet ministara obavio je danas raspravu o okvirnom budžetu institucija BiH za period od 2018. do 2020. godine.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Ministarstvo finansija i trezora BiH nastaviće aktivnosti na izradi nacrta budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu, koji će Savjet ministara BiH na jednoj od narednih sjednica razmotriti zajedno sa finalnom verzijom okvirnog budžeta i uputiti ga Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Usvojen je Nacrt programa javnih investicija/razvojno-investicioni program institucija BiH 2018-2020. godine koji sadrži podatke o 251 projektu za period 2018-2020. godina u ukupnoj vrijednosti od 1,992 milijardi KM. Od toga se 1,309 milijardi KM odnosi na 154 projekta u implementaciji, a 683,01 milion KM na 97 kandidovanih projekata. Vrijednost projekata koji direktno doprinose socioekonomskom razvoju iznosi 990,10 miliona KM.

Proces tehničke finalizacije odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije u završnoj je fazi, navodi se u informaciji Direkcije za evropske integracije o trenutnim i narednim aktivnostima na pripremi odgovora na pitanja iz Upitnika, koju je Savjet ministara na današnjoj sjednici primio k znanju. Za prevođenje je spremno 28 poglavlja, a ulažu se napori da broj neusaglašenih odgovora bude što manji, rečeno je na današnjoj sjednici.

Podržana je inicijativa Ministarstva finansija i trezora za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o zajmu za projekat restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske" između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Zajam vrijedan 51,328 miliona evra sa rokom otplate od 32 godine, uključujući 10 godina grejs perioda, biće iskorišten za unapređenje operativne efikasnosti i finansijske održivosti željeznica Srpske.

Utvrđen je Prijedlog zakona o obezbjeđenju depozita u bankama BiH koji će biti upućen Parlamentarnoj skupštini na razmatranje po skraćenoj proceduri. Novim zakonom omogućena je bolja zaštita deponenata prilikom transformacije banaka u BiH, te uvedena mogućnost restrukturisanja banaka. Propisano je da banke koje dobiju dozvolu za rad od entitetskih agencija za bankarstvo automatski ulaze u proces osiguranja depozita.

Savjet ministara, kao suosnivač Instituta za nestala lica BiH, pozvao je Međunarodnu komisiju za nestala lica /ICMP/ da obustavi sve dosadašnje jednostrane aktivnosti o izmještanju DNK laboratorije iz BiH u Hag.

Savjet ministara utvrdio je danas Prijedlog sporazuma sa Vladom Kine o međusobnom ukidanju viza.

Izvor: SRNA