latinica  ћирилица
09/11/2017 |  16:22 ⇒ 19:09 | Autor: RTRS

Episkop Sergije: Dobri odnosi pravoslavaca i muslimana u USK

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije upoznao je člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je veoma zadovoljan saradnjom Eparhije bihaćko-petrovačke sa vlastima Unsko-sanskog kantona, te posebno naglasio dobre odnose pravoslavaca i muslimana na ovom području.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija (Foto: predsjednistvobih.ba) -
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija (Foto: predsjednistvobih.ba)

Izetbegović je danas primio vladiku Sergija sa kojim je razmijenio mišljenja o položaju povratnika na području Krajine, kao i o opštem položaju vjerskih zajednica u BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Konstatovano je da bi saradnju sa vjerskim zajednicama u BiH trebalo unaprijediti sistemskim rješenjima, te istaknuto da bi naročitu pažnju trebalo posvetiti funkcionisanju vjerskih zajednica na područjima povratka i tamo gdje su pripadnici neke vjerske zajednice u manjini.

Izetbegović je obećao da će lično, kao i institucije vlasti u Federaciji BiH, konkretno pomoći funkcionisanje Eparhije bihaćko-petrovačke.

Izvor: SRNA