latinica  ћирилица
09/11/2017 |  15:34 ⇒ 15:36 | Autor: RTRS

Pendeš: Oružane snage BiH nastavljaju učešće u misiji u Avganistanu

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš potvrdila je danas na ministarskom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta NATO-a u Briselu da će pripadnici Oružanih snaga BiH nastaviti da učestvuju u misiji "Odlučna podrška" u Avganistanu.
Marina Pendeš     (Foto:bportal.ba) -
Marina Pendeš (Foto:bportal.ba)

Pendeševa je ocijenila da je to jasan pokazatelj opredijeljenosti BiH da doprinosi održavanju bezbjednosti i stabilnosti u Avganistanu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Zahvalivši svim zemljama-partnerima u misiji "Odlučna podrška" na nesebičnoj podršci, Pendeševa je naglasila da će BiH nastaviti da ispunjava svoje obaveze na evroatlantskom putu, kao jednom od svojih strateških ciljeva.

Na sastanku, na kome su učestvovali ministri odbrane zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja čiji pripadnici učestvuju u misiji podrške miru u Avganistanu, diskutovalo se o dostignutom napretku avganistanske Vlade, političkoj i vojnoj situaciji u toj zemlji, kao i o izazovima sa kojima se mogu suočiti u daljem izvršenju ove misije.

Na marginama sastanka, Pendeševa se sastala sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Rouzom Gotemeler i tom prilikom ukazala na važnost što skorijeg aktiviranja Akcionog plana za članstvo /MAP/ u NATO.

Pendeševa se sastala i sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO za bezbjednosnu politiku i političke poslove Alehandrom Alvarogonzalesom, kao i sa ministrima odbrane Njemačke i Turske, sa kojima je razgovarala o integracijskom procesu i drugim aktualnostima.

Osim ovih sastanaka, Pendeševa je imala susrete sa ministrima odbrane zemalja regiona.

Izvor: SRAN