latinica  ћирилица
09/11/2017 |  07:48 ⇒ 12:25 | Autor: RTRS

U Sarajevu pretresi i hapšenja bivših funkcionera SDP-a BiH

Po nalogu Tužilaštva BiH u Sarajevu se od jutros provodi akcija kodnog naziva "Registar" u predmetu za zloupotrebu položaja.

Akcijom pretresa i privođenja osumnjičenih za zloupotrebu položaja, koje od ranih jutarnjih časova u Sarajevu preduzima Federalne uprave policije, obuhvaćene su četiri osobe i jedno pravno lice, među kojima su bivši zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH koje je naložilo ove mjere.

Oni su pod istragom zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, odnosno da su svojim radnjama u okviru procesa javnih nabavki zloupotrijebili položaj i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko milion KM.

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH, u koordinaciji sa policijskim službenicima, nakon privođenja ispitaće osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Federalna uprava policije utvrdila je da postoji osnovana sumnja da su četiri državljanina BiH i jedan strani državljanin, koji su obuhvaćeni jutrošnjom akcijom pretresa i privođenja u Sarajevu zbog zloupotrebe položaja u MUP-u FBiH, pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko milion KM u periodu od 2011. do 2014. godine.

Prema navodima federalnih medija, u Sarajevu je jutros počela policijska akcija pretresa i hapšenja bivših visokih funkcionera SDP-a, osumnjičenih za finansijske malverzacije, a, prema nezvaničnim saznanjima, riječ je o stanovima Predraga Kurteša, Dragana Miokovića, Kemala Kačapora i još nekoliko osoba.

Mioković je bivši policijski službenik Kantona Sarajevo i savjetnik nekadašnjeg SDP-ovog ministra u Vladi Federacije BiH Predraga Kurteša, a s njim se dovodio u vezu kada je objavljeno da je učestvovao u pokušaju zataškavanja saobraćajne nesreće koju je skrivio Kurteš, navode mediji u FBiH.

Јedan od najbližih saradnika nekadašnjeg lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije i asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Kačapor bio je u Nadzornom odboru BH Telekoma kada je SDP osvojio vlast na izborima 2010. godine.

Kačapor se, navode federalni mediji dovodio u vezu s aferom namještanja tendera u BH Telekomu i to preko privatne firme BS Telekom. Tada je, navodno, prekršen Zakon o javnim nabavkama jer je Kačapor sa saradnicima usklađivao tendersku dokumentaciju prema interesima privatne informatičke kuće BS Telekom.

Izvor: Agencije