latinica  ћирилица
17/04/2024 |  11:31 ⇒ 13:49 | Autor: Agencije

Hrvati biraju Sabor; Plenković prekršio izbornu tišinu?

U Hrvatskoj se održavaju parlamentarni izbori za 11. saziv Hrvatskog sabora. U 7 časova je otvoreno više od 6.500 biračkih mjesta na kojima će građani moći da glasaju do 19 časova.
Izbori u Hrvatskoj (Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Izbori u Hrvatskoj (Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

Pravo glasa ima 3,773 miliona birača, čak 127.000 manje nego prije četiri godine. Prebivalište u Hrvatskoj ima 3,511 miliona biarača, a bez prebivališta u njoj aktivno je registrovano 222.300 birača.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je nakon glasanja dao izjavu koja se, kako navode mediji, može protumačiti kao kršenje izborne tišine.

- Danas je lijep dan, dobro smo raspoloženi i optimistični. Nadam se da će građani glasati za Hrvatsku u kojoj se poštuje Ustav i ustavni red, za Hrvatsku koja pripada zapadnom i transatlantskom demokratskom krugu. Pozivamo da se Hrvatska vodi ozbiljno i pouzdano i da se Hrvatska vodi sigurno. Јa sam uvijek za to da što veći broj hrvatskih građana iskoristi svoje pravo. To je jedno lijepo građansko pravo - rekao je Plenković.

On je rekao da poštuje Ustav.

- Što se tiče regionalne stabilnosti, mi smo uvijek pokazivali vođstvo. Mi smo ostvarili svoje strateške ciljeve, ušli smo u NATO, EU, evrozonu i Šengen, ostaje zaokružiti to članstvom u OECD-u. Pomažemo i BiH, radi Hrvata koji su tamo konstitutivan narod, ali želimo razvijati odnose sa svim susjedima - rekao je Plenković.

On je rekao da na BiH gledaju pozitivno.

- To je nama susjedna zemlja. Za nju se zalažemo gotovo onako kako se zalažemo za Hrvatsku. Podržavamo cjelovitu BiH i Dejtonski sporazum. Želimo da se riješi vječno pitanje Hrvata u BiH. Te poruke kao Dodikove /predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika/ se stalno ponavljaju, to nije ništa novo. Razgovaramo sa svima i šaljemo poruke stabilnosti i funkcionalnosti, to je važno za BiH, pa i za mir u regiji. Zalažem se za dijalog - rekao je Plenković.

U Zagrebu je glasao i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i komentarisao kršenje izborne ćutnje premijera.

- Imate premijera koji ni danas nije odolio da divlja i priča gluposti o kršenju Ustava, poštivanju zakona. Za pješački da, ali krivični zakon ne - rekao je Milanović.

- Divljački vrijeđati poslanike, govoriti im da su smeće, toga nije bilo nikada. Oni će dobiti puno glasova, ali sam siguran da će slobodna Hrvatska dobiti više - naveo je on.

Milanović je rekao da želi Hrvatsku u kojoj se ne krade i ne pljačka, te da će se EU fondovi više koristiti i neće se krasti.

- Sam se ogradio od svih i iskopao kanalčinu - rekao je o Plenkoviću i HDZ-u, i dodao, da HDZ motiviše ljude da ostanu kući, onih osim koji glasaju za HDZ.

- Očekujem razgovore i dogovore sa svima koji ne žele da se pljačka i krade - poručio je predsjednik Hrvatske.

Redovi birača u Zagrebu

Na biralištu u Varšavskoj ulici u Zagrebu se stvorila ogromna gužva. Riječ je o biralištu na kojem glasaju oni koji nemaju prebivalište u prestonici Hrvatske.

Na još nekim biralištima u centru grada zabilježeni su redovi građana koji čekaju da glasaju.

U Zagrebu su svoju građanski dužnost obavili brojni funkcioneri, a među njima i dosadašnji predsjednik Sabora Gordan Јandroković (HDZ), te predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac.