latinica  ћирилица
28/04/2024 |  13:38 ⇒ 13:44 | Autor: SRNA

U Krajini i Dalmaciji puni hramovi vjernika na praznik Cvijeti

U hramovima i manastirima širom Krajine i Dalmacije danas je u prisustvu velikog broja vjernika molitveno obilježen praznik Cvijeti.
Hram Svetog Save u Drvaru - obilježavanje "Cvijeti" - Foto: SRNA
Hram Svetog Save u Drvaru - obilježavanje "Cvijeti"Foto: SRNA

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije, koji je služio Svetu arhijerejsku liturgiju u manastirskom hramu Svetog velikomučenika Georgija u manastiru Glogovcu, rekao je da nije jednostavno biti hrišćanin u današnjem svijetu laži i obmane i poručio da treba vaskrsavati dušu svoju.

- Nije jednostavno biti hrišćanin u ovome svijetu koji nas obmanjuje lažnim carevima, ponudama i bogovima. Često negodujemo zašto neko dobro čini - napomenuo je vladika Sergije i istakao značaj posta i iščekivanja Vaskrsa.

Vladika je rekao da je pred pravoslavnim hrišćanima Velika sedmica pred Vaskrs i da je od sutra potrebno sabrati vlastite misli i shvatiti šta se dešavalo u Јerusalimu.

Episkop je naveo da ljudi nisu stvoreni i rođeni za smrt i za zemlju, nego za život koji ne stari, koji nikad ne prestaje, za život vječni.

- U ovom svijetu se rađamo i duhovno i fizički, ali duhovno ostajemo i opstajemo nakon groba, odlazeći pred sud Božiji - poručio je vladika Sergije.

Praznik Cvijeti molitveno je obilježen i u Hramu Svetog Save u Drvaru u prisustvu velikog broja vjernika, saopšteno je iz Eparhije bihaćko-petrovačke, kao i u Ključu, u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg.

Praznik Cvijeti proslavljen je molitveno i širom Dalmacije - u Vrlici je u Hramu Svetog Nikolaja služena liturgija, kao i u jedanom od najljepših zavjetnih hramova pravoslavne Dalmacije - Dalmatinskoj Lazarici koja datira iz 1874. godine.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Cvijeti, praznik koji simbolizuje carski i svečani ulazak Isusa Hrista u Sveti grad Јerusalim.