latinica  ћирилица
17/04/2024 |  07:44 ⇒ 10:09 | Autor: RTRS

Novaković Bursać: Kosovo sastavni dio Srbije, u Savjetu Evrope krši se međunarodno pravo (VIDEO)

Preporukom za prijem samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope prekršene su norme i Statut ovog savjeta koji propisuje da član ove organizacije može postati samo država, a samoproglašeno Kosovo ne zadovoljava kriterijume nezavisnosti, rekla je član delegacije Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Snježana Novaković Bursać.
Snježana Novaković Bursać - Foto: Ustupljena fotografija
Snježana Novaković BursaćFoto: Ustupljena fotografija

- Samoproglašeno Kosovo ne ispunjava uslove da je država u smislu Povelje UN, pa ne može biti država u smislu člana četiri Statuta Savjeta Evrope. Ta teritorija je nasilno odvojena od suverene i međunarodno priznate države Srbije - rekla je ona.

Novaković Bursać je za RTRS rekla da je Kosovo sastavni dio Srbije koja je članica Savjeta Evrope i da su i oni koji su glasali za nacrt izvješataja kojim se preporučuje članstvo svjesni toga.

Ona je navela da se u prošloj godini sve što je vezano za prijem samoproglašenog Kosova dešavalo ubrzano, kako bi se "slomile" sve norme i principi međunarodnog prava i Kosovo postalo član.

Novaković Bursać je rekla da su dva od četiri člana delegacije BiH glasala protiv - ona i Branislav Borenović.

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope usvojila je nacrt izveštaja kojim se preporučuje članstvo samoproglašenog Kosova u Savjetu Evrope. Za prijem je glasao 131 od 171 prisutnog člana, 29 je bilo protiv, a 11 uzdržano.