latinica  ћирилица
13/04/2024 |  19:27 ⇒ 23:05 | Autor: RTRS

Dodik prenio Ajnhorstovoj: Zbog djelovanja Šmita ugrožen status pregovarača BiH (VIDEO)

Pregovarački status je direktno ugrožen zbog tendencioznog djelovanja američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija i kontinuiranog neustavnog djelovanja Kristijana Šmita, prenio je direktorki za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelini Ajnhorst predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na grčkom 9. Delfi ekonomskom forumu.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Na marginama foruma o svemu je upoznao i Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja Zapadnog Balkana.

Ovogodišnji forum okupio je više od 2.500 učesnika iz oblasti politike, finansija, nauke.

Američki ambasador u BiH direktno upravlja bošnjačkom političkom strukturom, rekao je Ajnhorstovoj predsjednik Srpske. Do detalja je prenio o kakvom je malicioznom Marfijevom djelovanju riječ, ali i koje su posljedice. Zbog svega toga direktno je ugrožen i pregovarački status BiH.

- On je običan špekulant, maliciozan i licemjer, ubrzo odlazi iz BiH i on to zna. Kada on ode, nadamo se da će napokon biti prostora za neke razgovore - rekao je Dodik.

Ajnhorstova je čula od Dodika i da je djelovanje nelegalnog Kristijana Šmita kočnica na evropskom putu i glavni faktor destabilizacije. Dodatno sve komplikuje i rezolucija o Srebrenici, koja je otišla u Njujork bez saglasnosti Predsjedništva BiH. Naglašava da su tu priču pokrenuli Bošnjaci, a ambasador pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija uradio je to potpuno nelegalno.

Dodik je upozorio da će, ukoliko ne budu ukinuta Šmitova tendenciozna nametanja, Republika Srpska ući u donošenje Izbornog zakona.

- Organizovaćemo i niz manifestacija kako bismo rekli da život u BiH sa Bošnjacima apsolutno nema nikakvog smisla. Tamo su tenzije koje troše vrijeme i njima i nama - istakao je Dodik

Stavove Republike Srpske o svim dešavanjima u BiH Dodik je na marginama grčkog Delfi ekonomskog foruma prenio i Lajčaku. Lajčak je rekao da je perspektiva članstva Balkana u Uniju jača nego ikada u posljednjih 20 godina i da je važno da Balkan ne propusti taj voz.

Dodik je prisustvovao panelu čija tema su bile perspektive Balkana vezane za evropski put. Istakao je da je ovo bio veliki događaj koji je okupio veliki broj eminentnih ličnosti, predsjednika, premijera čiji je fokus bio usmjeren na višestruke tranzicije u svijetu.