latinica  ћирилица
16/05/2024 |  12:39 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

Župljanin: Bećirovićeve otrovne strelice prema Srpskoj i Srbiji umjesto afirmacije mira i stabilnosti

Denis Bećirović je lažov i ratni huškač i kako drugačije opisati čovjeka koji u kontinuitetu u javnosti, gdje god i kad god stigne, kao i juče na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, iznosi gnusne laži o Srbima i Republici Srpskoj i svojom, dobro poznatom retorikom, priziva rat i stranu intervenciju u BiH, izjavio je predsjednik Organizacije starješina Vojske Srpske Slobodan Župljanin.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

- Da nije žalosno, bilo bi smiješno, da neko ko je Ustavom zadužen da sa druga dva člana Predsjedništva BiH, kreira i vodi ključne politike razvoja BiH u uslovima mira i stabilnosti, on poziva na rušenje mira i stabilnosti i strani intervencionizam, a istovremno priča o suverenosti i nedjeljivosti BiH. Kao što i sam priznaje, u ovakvim uslovima, BiH niti je suverena niti je jedinstvena, što, kako sada stvari stoje nikada neće ni biti - rekao je Župljanin. 

Župljanin smatra da "u svemu ovome ima i nešto korisno - njegove izjave najbolje pokazuju zašto je u BiH sve problematizovano i zašto je BiH nemoguća država".

- Nemoguće je ići naprijed lažima, manipulacijama, prevarama, obmanama, patološkom mržnjom i neskrivenom željom za dominacijom jednog naroda. I juče je Denis Bećirović sijao laži od samog početka svog obraćanja, rekavši da govori u ime BiH, iako i sam zna da nikada nije na Predsjedništvu, kao Ustavom ovlašćenom organu, usvojena bilo kakva platforma za nastup pred Savjetom bezbjednosti UN. Možda je Bećirović umislio da je on država. Ako je on država, onda je sam osudio državu na propast i nestanak - istakao je Župljanin.

Žipljanin je ocijenio da je "juče bila odlična prilika da se obruka pred najvećim svjetskim silama, koje su mu kao lošem osnovcu održale predavanje".

- Ali, šta to znači onome ko "obraza nema". Umjesto afirmacije mira i stabilnosti i izgradnje dobrosusjedskih odnosa, on ispaljuje otrovne strelice prema Republici Srpskoj i Srbiji. Te strelice bi mu se mogle vratiti kao bumerang. Ako želi ratovati, ima gdje. Njegovi autoriteti i sponzori već vode takve anticivilizacijske ratove i svakome je jasno kako prolaze narodi i države zahvaćene ratom, pa ako on to želi svom narodu, neka izvoli. Iskustva drugih i vrijeme će pokazati kako će proći - naglasio je Župljanin.

Župljanin je poručio da "Bećirović očito još nije shvatio da će, kao i svaka druga sila, i sila NATO alijanse, u koju se uzda i koju priziva, imati svoj kraj, a zločinci (izvršioci i nalogodavci) će sasvim sigurno odgovarati, pred ljudima ili pred Bogom!".

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku da je BiH postigla važan korak kada je Brisel donio odluku da otvori pregovore za pristupanje EU.