latinica  ћирилица
29/03/2024 |  17:58 ⇒ 22:42 | Autor: RTRS

Zbog sankcija, SDS-u banka ugasila jedini račun; Ugrožena egzistencija zasposlenih u stranci (VIDEO)

Srpskoj demokratskoj stranci banka je ugasila jedini račun preko kojeg je funkcionisala. Razlog - američke sankcije pod kojima je ova stranka već dvije decenije. Zbog sankcija, račun je zatvoren i najvećoj firmi za igradnju puteva u Srpskoj - Integral inženjeringu.
SDS -
SDS

U pitanju je sila američke administracije, a ne zakon, upozorava ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović. Cilj je da se što je moguće više uništi ekonomija i samostalnost Republike Srpske, ali u tome, kaže, neće uspjeti. Srpska će opstati, a razloga za zabrinutost nema.

Prije tri dana najavljeno – danas učinjeno. Po skraćenoj proceduri, okončan je jednostrani raskid ugovora o posjedovanju računa sa SDS-om. Banka je ugasila račun, a to za ovu stranku znači otežano finasijsko poslovanje. Bez računa nema ni tranši iz lokalnih, ni isplate plata radnicima, pojasnio je lider stranke Milan Miličević.

- Nešto više od trideset radnika na ovaj način ne može da prime plate, jer se mogu primati jedino preko tekućeg računa. Ali, SDS će im u svakom slučaju isplatiti njihova primanja i neće ostati nezbirnuti sve do onog momenta kada budemo u prilici da se naš račun aktivira, a sigurni smo da ćemo u tome uspjeti - rekao je Miličević.

Zbog pritisaka američke administracije na banke u Srpskoj, trpe svi na OFAK-ovoj listi sankcionisanih. Bilo da su im banke ugasile račun svojom ili njihovom voljom. Pravna lica znatno više od fizičkih, jer im je onemogućeno funkcionisanje. Isključeni su iz bilo kakvih transakcija.

- Nama je jako veliki problem sa Integralom. To je naša najbolja i najveća kompanija u Republici Srpskoj, koja se bavi izgradnjom puteva. Oni su, takođe, pod sankcijama i imaju veliki problem. Imaju čak i kredite iz međunarodnih finansijskih institucija, EBRD-a, Svjetske banke za neke velike poslove koje rade. Ali, vidite šta se dešava. I njima zatvaraju račune - kaže ministarka Vidović.

Da je veliki problem pred regionalnom kompanijom koja je poslovanjem izašla izvan granica BiH, upozoravaju i iz Privredne komore. Naglašavaju, osim velikog broja radnika, Integral ima veliki broj izvođača, kooperanata koji su u lancu poslovanja.

- Ukoliko ove sankcije budu na snazi, mislim da perspektiva te firme nije svijetla. Ne samo za firmu i njene vlasnike, nego i za radnike koji su angažovani u toj firmi. Ispred njih je težak period, ako se ne nađe rješenje koje će omogućiti da ta firma nastavi sa radom - rekao je Goran Račić, predsjednik područne Privredne komore Banjaluka.

Profesor Ekonomskog fakulteta Goran Radivojac odgovore na situaciju koju, kaže, ne poznaje naša praksa i ne predviđa naše zakonodavstvo, očekuje od Agencije za bankarstvo Srpske i pravne struke. Fizička i pravna lica kojima se računi zatvaraju moraju, kaže Radivojac, da uživaju minimum pravne zaštite.

- Ako ništa drugo, postoji privremena mjera suda u Republici Srpskoj koji može naložiti da se takva radnja obustavi, računajući da je ne samo ugrožen privatni interes tih radnika koji ničim to nisu zaslužili, nisu odgovorni, postoji i javni interes, nas kao društva da se tako nešto zaustavi - naveo je Radivojac.

A cilj ovakvih pritisaka, navodi ministarka finansija, jeste da se Republika Srpska ekonomski uništi i da ne može opstati. Iako će ostaviti negativne posljedice, svi koji imaju potraživanja iz budžeta biće isplaćeni. Razloga za zabrinutost nema.

- Znate kako. Čovjek mora to prevazilaziti, posvetiti se poslu. Uložiti više truda i rada i naći način kako će opstati. Da se ne snalazimo, davno bi nestalo Republike Srpske, ali na njihovu žalost, ipak će opstati Republika Srpska - poručila poručila je Zora Vidović.

Vidovićeva je sigurna da će Republika Srpska sve pritiske kojima smo izloženi istrpjeti i obezbijediti da bude stabilna i da raspolaže svojom imovinom.