latinica  ћирилица
08/05/2024 |  09:34 ⇒ 11:57 | Autor: SRNA

Grbić: Broj stradalih Bošnjaka obmana, a svaka optužba za genocid zlonamjerna

Srpski statističari su tokom sudskih procesa Srbima optuženim u Hagu dokazali da je u Srebrenici 1995. godine stradalo najviše 3.000 Bošnjaka i da je, s obzirom na broj stradalih civila, svaka optužba za genocid zlonamjerna, izjavio je Srni stručnjak u timu odbrane srpskih optuženika statističar Božo Grbić.
Potočari - Foto: RTRS
PotočariFoto: RTRS

Grbić je naveo da je tim, čiji je on bio član, analizirao dokumenta koja su bila dostupna u maju 2008. godine sa spiskom 7.661 nestale osobe koje je uradio haški vještak Helge Brunborg i dokazao da "broj redova na spisku ne može biti veći od 3.000".

- Sa 3.000 redova nema trećine, nema mitske tragedije koju čini 7.661 red - naveo je Grbić i dodao da je broj Bošnjaka stradalih u Srebrenici u julu 1995. godine "urađen na zadatu cifru".

Grbić je rekao da su statističari tokom istraživanja utvrdili da je izuzetno mali procent civila stradao u Srebrenici i okolini, da su njihovi spiskovi dostupni, ali je očito da neko želi da manipuliše tim brojem.

- Јa sam autor knjige o stradaloj djeci u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Imam spisak sa 54.000 samo srpske djece. To je genocid - istakao je Grbić.

On je naglasio da je uvidom u dokumenta Zavoda za statistiku BiH u Sarajevu, Odjeljenja za statistiku Tuzla i Okružnog sekretarijata za odbranu Tuzla utvrđeno da je broj stanovnika u zaštićenoj zoni Srebrenica 11. januara 1994. godine bio 37.255 i nikako nije bila 42.000, te da se brojem stanovnika do jula 1995. godine manipulisalo zbog humanitarne pomoći.

On je rekao da su izvještaj srpskih statističara dvojica sudija u Hagu odbacila, a da se jedan sudija izuzeo.

- Tako smo prošli tada - rekao je Grbić i dodao da je tokom analize dokumenata našao najmanje 10 vojnika takozvane Armije BiH koji su na spisku nestalih Srebreničana, a nisu poginuli na tom području već na drugom mjestu i u drugo vrijeme.

Grbić je naveo da mu je po povratku iz Haga bila namjera da svoj rad i ono što je utvrđeno objavi u Statističkoj reviji, ali da je to blokirano.

- Zakasnio sam za januar, onda su oni prihvatili rad i trebalo je u junu, ali je tadašnji njemački kancelar Angela Merkel rekla da se ne smije pisati ništa o Srebrenici i nisu hteli da mi objave taj rad - naveo je Grbić.

On je pojasnio da je srpski tim uporedio Brunborgov spisak nestalih sa popisom stanovništva na području Srebrenice 1991. godine, uz ime prezime žrtve, roditelja i godinu rođenja i dobio spisak od 2.943 osobe.

Prema njegovim riječima, drugi indikativan broj dobijen je upoređivanjem spiska haškog vještaka sa spiskom poginulih vojnika Armije BiH po imenu, prezimenu, imenu roditelja i godinom rođenja i dobijen je spisak od oko 2.743 osobe.

Treći indikativan broj, navodi Grbić, srpski statističari su dobili kada su od broja vojnika u Srebrenici /6.000/, oduzeli broj preživjelih vojnika /2.805/ iz Srebrenice.

On je dodao da je četvrti indikativan broj 2.988 dobijen kada je od broja stanovnika Srebrenice /37.525/ oduzet broj raseljenih /34.537/.

- Peti indikativni broj dobijen je kada se od broja identifikovanih - 3.947, polazeći od orginalnog spiska sa isključivanjem duplikata oduzeo broj poginulih do početka 1995. godine, a to je 1.300. Dobijen je broj 2.647 - naveo je Grbić.

Prema njegovim riječima, šesti identifikativni broj 2.745 lica statističari su dobili uparivanjem Brunborgovog spiska nestalih sa spiskom identifikovanih po imenu, prezimenu, imenu roditelja i godini rođenja.