latinica  ћирилица
28/03/2024 |  11:51 ⇒ 13:22 | Autor: RTRS

Višković: Cilj pritisaka - destabilizacija Srpske; Nećemo odustati od mirne borbe (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da je sve teže voditi institucionalnu i pravnu borbu protiv nekog ko ne bira sredstva da bi došao do svog cilja.
Radovan Višković - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Radovan ViškovićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Višković je u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske poručio da će svaka odluka Republike Spske biti odmjerena i usmjerena ka cilju da građani ne osjte negativni uticaj svih dešavanja.

- Nećemo odustati od mirne i legalne borbe za interese Republike Srpske - rekao je Višković.

Premijer Srpske je naglasio da je Republika Srpska izložena brojnim pritiscima - sudi se predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, njena imovana postala je plijen nelegitimnog stranca Kristijana Šmita i pojednih centara moći iz Sarajeva, kreiraju se bezbjednosni izazovi kako bi se poljuljalo povjerenje u republičke institucije, a posljednjih dana izražen je i pritisak na finansijske institucije u vidu blokade računa lica koja se nalaze na listi američkih sankcija.

Višković je istakao da je cilj ovih pritisaka i sinhronizovanih udara destabilizacija Republike Srpske.

- Šta je odgovor na nezakonito postupanje? Odgovor je međunarodno pravo koje se, koliko god do sad bilo gaženo, mora pojaviti. Odgovor na Šmita je sistematičnost i doslovna primjena Dejtonskog sporazuma, što Republika Srpska radi godinama - rekao je premijer.

Višković je ukazao na potrebu okupljanja svih snaga u Srpskoj kada neko sa strane pokušava da ugrozi Republiku.

- Potrebno je da se više nego ikad okupimo kada neko sa strane pokušava da ugrozi Republiku Srpsku, da zauzmemo odbrambeni položaj i da prestane da bude važno ko na kojoj strani Parlamenta sjedi - rekao je Višković.

On je rekao da je BiH dobila pregovarački status sa EU isključivo zbog Republike Srpske i njenih predstavnika, ali da nema buudćnost ukoliko se nastavi miješanje stranog faktora u unutrašnja pitanja.

- Nedopustivo je da u zemlji koja je na putu ka EU, postoji nelegitimni stranac koji nameće zakone - poručio je Višković.

On je istakao da Šmit svojim nelegalnim djelovanjem urušav bezbjednosnu i ekonomsk situaciju i da je kreator krize u BiH.