latinica  ћирилица
26/03/2024 |  13:52 ⇒ 14:12 | Autor: SRNA

Otvoren Srpski kulturni centar u Udbini

Srpsko narodno vijeće otvorilo je sinoć Srpski kulturni centar u Udbini koji je centralna ustanova kulture za taj dio Like.
Srpsko narodno vijeće - Foto: RTRS
Srpsko narodno vijećeFoto: RTRS

Riječ je o jednom od četrdesetak sličnih projekata koje je SNV pokrenuo u posljednjih pet godina.

Predsjednik SNV Milorad Pupovac rekao je na svečanosti da je samo na području Like obnovljeno, uređeno ili igrađeno devet domova kulture.

On je podsjetio da se srpska zajednica od 90-tih godina, naročito nakon 1995. godine, suočila sa novom socijalno-političkom realnošću, saopšteno je iz SNV.

- Od 2018. godine sa Srpskim domom u Vukovaru i Srpskom kućom u Pakracu počinjemo razvijati zahtjevan organizacioni i finansijski program obnove ili izgradnje kulturnih centara Srba u Hrvatskoj kao novonastala manjina, ono što su druge manjine u Hrvatskoj imale još u doba Јugoslavije - rekao je Pupovac.

Potpredsjednik Vlade Hrvatske Anja Šimpraga istakla je da je Kulturni centra na Udbini jedan od brojnih srpskih kulturnih centara koji su izgrađeni ili u gradnji.

Zamjenik ličko-senjskog župana Milan Uzelac rekao je da je Udbina mjesto susreta Ličana i Ličanki, mjesto ovdašnje velike i teške istorije, ali i zajedničke budućnosti svih onih koji žive na ovim prostorima.

- Trendovi depopulacije, odlaska ljudi, promjena u životnoj sredini su opasnosti sa kojima smo suočeni. Ovim kulturnim centrom otvaramo mjesto novog znanja, ono pokazuje našu vitalnost uprkos svim nabrojanim opasnostima - rekao je Uzelac.

Tokom svečanog programa u Kulturnom centru, Dejan Stanković je izveo monodramu "Slušaj kako govori Sava Mrkalj", a u muzičkom dijelu programa učestvovali su članovi Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.