latinica  ћирилица
25/03/2024 |  12:42 ⇒ 14:45 | Autor: SRNA

Radanović: Zakonom o prodaji stanova biće oštećena srpska zajednica

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je da će, ukoliko na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH bude usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, najviše biti oštećena srpska zajednica.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

Radanović je pozvao srpske delegate da ne glasaju za ovaj prijedlog zakona na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

- U FBiH je ostalo 300 do 500 stanova koji su u posjedu, stanarsko pravo imaju Srbi koji su bili angažovani u ЈNA, službama bezbjednosti i dio u namjenskoj industriji - dodaje Radanović za Srnu.

Prema njegovim riječima, tih stanova ima najviše u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Bugojnu, Konjicu.

Za lica koja nisu stekla stanarsko pravo, Radanović kaže da će, prema ovom zakonu, dobiti obeštećenje, ali veoma nisku cijenu.

- Na primjer, Srbin koji je bio oficir u ЈNA, imao stan od 55 metara kvadratnih na prostoru Sarajeva, a otišao je za Srbiju i nije dobio drugi stan, biće obeštećen, dobiće 1.000 KM po metru kvadratnom minus amortizacija - naveo je on.

Prema njegovim riječima, to znači da će Srbin koji je 1984. godine dobio taj stan, imati 40 odsto amortizacije i dobiće 600 KM po metru kvadratnom.

- Na primjer, za stan od 55 metara kvadratnih dobiće samo 33.000 KM. Realna cijena takvih stanova, koji su uglavnom u centralnom dijelu Sarajeva, je 3.000 KM po kvadratu - dodao je Radanović.

Radanović ukazuje da će cijena stana od 55 kvadrata koji FBiH hoće da plati biti samo 33.000 KM, za nešto što vrijedi i 165.000 KM.

- Taj zakon je diskriminatorski sa aspekta toga da Srbin koji je imao stanarsko pravo, a služio je u ЈNA, nakon rata otišao za Srbiju i tamo dobio drugi, možda i manji i lošiji, neće uopšte imati pravo da dobije stan ili da na bilo koji način dođe u svojinu ili mogućnost da ga proda, jer mu FBiH oduzima taj stan i daje u vlasništvo lokalnoj samoupravi, kantonu ili FBiH - naveo je on.

On navodi da je ovdje u pitanju diskriminatorska odluka koja se odnosi isključivo na Srbe.

- Nema nijednog muslimana, ni Hrvata koji je ostao bez stana. Time se šalje poruka Srbima da nisu dobrodošli u FBiH, niti mogu da se osjećaju kao svoji na svome. To je dokaz da je FBiH muslimansko-hrvtatski entitet - zaključio je Radanović.

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH trebalo bi danas da po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Federalna Vlada je na sjednici 9. januara u Mostaru, na prijedlog federalnog Ministarstva prostornog uređenja utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.