latinica  ћирилица
07/05/2024 |  18:12 ⇒ 18:13 | Autor: SRNA

Bunoza: Riješiti sva sporna pitanja, ne gurati stvari pod tepih

Cilj Ministarstva pravde u Savjetu ministara jeste da se Izbornim zakonom riješe sva sporna pitanja, uključujući i izbor člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, a ne da se problemi guraju pod tepih, izjavio je ministar pravde Davor Bunoza nakon što je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH povučen sa dnevnog reda današnje sjednice Savjeta ministara i vraćen na doradu ovom ministarstvu.
Davor Bunoza - Foto: SRNA
Davor BunozaFoto: SRNA

Bunoza je u obraćanju novinarima podsjetio da je Izborni zakon jedan od prioriteta BiH na evropskom putu koji se mora izvršiti.

On je odbacio navode da se Izborni zakon, koji je nametnuo Kristijan Šmit, prvo mora usvojiti u parlamentu, kako bi se moglo raspravljati o prijedlogu Ministarstva pravde.

Bunoza je naveo da je na izbornom zakonu radila radna grupa imenovana na sastanku lidera, te da je Ministarstvo pravde taj zakonski akt uputilo na e-konsultacije.

- Šest dana poslije dolazi do nametanja Izbornog zakona, što se zapravo nikad nije desilo. Mi imamo mogućnost da razgovaramo, da izmijenimo i dopunimo - naveo je Bunoza.

On je rekao da je u prijedlogu Ministarstva pravde navedeno da je riječ o zakonu privremenog karaktera dok se ne provedu odluke Evropskog suda za ljudska prava.

Bunoza smatra da se na neki način stvara pogrešna slika da Ministarststvo pravde radi loše, što ne odgovara istini.

On je pojasnio da je prijedlog povukao kada je uvidio da postoji opasnost da današnja sjednica ne bude održana, naglašavajući da će nastaviti da radi na izbornom zakonu i da insistira na tome da se dođe do dogovora i konsenzusa.

Kada je riječ o Nacrtu zakona o Sudu BiH, Bunoza je naveo da je prije rasprave lično podnio podnesak da povlači taj zakon.

- Postojale su neke naznake da bi se mogli dogovoriti o tom zakonu. Međutim, kad sam shvatio da ne postoji konsenzus, odlučio sam opet da krenem sa dodatnim pregovorima s ciljem da usaglasim i taj vrlo bitan zakon za nastavak pregovora sa EU - rekao je Bunoza.

Što se tiče sjedišta drugostepenog suda, on je naveo da je ostavljena mogućnost da, ukoliko ne dođe do dogovora, rok bude prolongiran za godinu dana, a do tada da to bude u Sarajevu.

Bunoza smatra da je ključna stvar da se fizički odvoje prvostepeni i drugostepeni sud, te da je najmanje bitno gdje će biti sjedište Apelacionog suda.