latinica  ћирилица
25/03/2024 |  11:38 ⇒ 14:39 | Autor: RTRS

Rosval: BiH je mjesto u EU; Podrška Švedske najveća

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković sastao se danas u Sarajevu sa švedskom ministrkom evropskih poslova Јesikom Rosval.
Rosval i Konaković - Foto: RTRS
Rosval i KonakovićFoto: RTRS

Konaković je rekao da je sa Rosvalovom razgovarao o tome da sa partnerima u vlasti na nivou BiH nastave da rješavaju zakone o sudovima i o zaštiti ličnih podataka, kao i priču u vezi Agencije za evropsku graničnu i obalsku stražu.

On je zahvalio Švedskoj što je ponudila pomoć u daljim koracima, jer nakon usvojanja pregovaračkog okvira slijedi mapiranje obaveza.

Rosvalova je na konferenciji za novinare rekla da je BiH mjesto u EU i da je opredijeljenost za evropski put pokazana kroz usvajanje nekoliko evropskih zakona.

- Što konkretnije rezultate pokažete, što više napora uložite, to će biti lakše održati momentum koji podržava proširenje. To je posebno značajno kada govorimo o osnovnim pitanjima demokratije i vladavine prava. Švedska podržava BiH na evropskom putu i politički i finansijski smo najveći bilateralni donator - rekla je ona.

Na pitanje da li BiH može postati članica EU sa OHR-om i stranim vojnim prisustvom, Rosvalova je odgovorila:

- Kao što sam rekla, BiH je učinila ogroman napredak u proteklih 15 mjeseci. Vi jeste na pravom putu, ali mi ćemo morati pratiti planove kroz Delegaciju EU. Da, moguće je dugoročno, ne bih sada ulazila u detalje.

U BiH danas boravi i ministarka spoljnih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon.