latinica  ћирилица
23/03/2024 |  20:04 | Autor: SRNA

Bojić: Podrška pregovaračkom statusu, ali ne nauštrb Srpske

Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/, kao najveća partija u Republici Srpskoj, u narednim danima zauzeće jedinstven stav o dobijanju pregovaračkog statusa BiH sa EU, rekao je potpredsjednik SNSD-a Miroslav Bojić, ističući da je SNSD za otvaranje tog poglavlja, ali ne nauštrb Republike Srpske i srpskog naroda.
Miroslav Bojić - Foto: RTRS
Miroslav BojićFoto: RTRS

- U narednim danima rukovodstvo Republike, na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom i srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, zauzeće određene stavove na koji način ćemo mi učestvovati u tim pregovorima. Mislim da mi trebamo biti nosioci tih pregovora u narednom periodu - poručio je Bojić.

On je ponovio da je svima želja da BiH uđe u EU, ali ne po bilo koju cijenu, nego samo ako je to zajednički interes svih starana i ako će to donijeti opšte dobro za stanovništvo.

- U tom slučaju smo za pregovore, i bićemo tu sigurno korektan partner - rekao je Bojić.

On je naveo da je proces pred Sudom BiH protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Republike Srpske" Miloša Lukića "uštiman" i sve s ciljem da bude oštećen srpski narod i nanesena šteta srpskim institucijama i legitimnim predstavnicima Srba.

Bojić je naveo da je takav nastavak razvoja situacije, pa i kada je riječ o EU integracijama, neprihvatljiv za Republiku Srpsku.

Govoreći o stranačkim aktivnostima SNSD-a, Bojić je naveo da je stranka spremna za izbore i da su već u mnogim lokalnim zajednicama sigurni u izbornu pobjedu za načelnike i gradonačelnike na predstojećim lokalnim izborima.

- Naš cilj je da zadržimo postojeći broj opština i gradova na kojima smo pobijedili na izborima 2020. godine, a s druge strane da dobijemo još određene opštine, da pobijedimo zajedno sa našim koalicionim partnerima - rekao je Bojić za ATV.

Upitan gdje očekuje da će biti najveći izborni izazov za tu stranku, Bojić je rekao da će to biti Banjaluka i Bijeljina.

- Sigurno je da će to biti fokus našeg djelovanja - poručio je Bojić, dodajući da su SNSD-u sve opštine jednako bitne.

Kada je riječ o kandidatima za izbore u Bijeljini i Banjaluci, Bojić je naveo da SNSD u tim odborima ima nekoliko kvalitetnih kandidata.

- I mi smo u dilemi koji je od tih kandidata najkvalitetniji - rekao je Bojić.

On je istakao da će SNSD, zajedno sa kompletnim srpskim korpusom, imati kandidata koji će 100 odsto da pobijedi na izborima u Srebrenici. "To je jedino sigurno", istakao je Bojić, poručivši da će Srbi u Srebrenici biti jedinstveni.

Bojić, koji je i gradonačelnik Laktaša, rekao je da taj grad trenutno ima više od 300 miliona KM investicija.

- Laktaši su u ovom momentu grad u BiH sa najviše investicija - istakao je Bojić.