latinica  ћирилица
22/03/2024 |  15:26 ⇒ 15:36 | Autor: SRNA

Zahvalnost Odboru i cijeloj Srpskoj na spajanju djece sa Kosova sa djecom Srpske

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Milena Parlić zahvalila je Odboru za Kosovo i Metohiju iz Banjaluke i cijeloj Republici Srpskoj na divnom i velikom projektu spajanja djece sa Kosova i Metohije sa vršnjacima iz Republike Srpske, koji ima veoma veliki značaj za srpsku djecu i srpski narod na Kosovu i Metohiji, rekao je predsjednik ovog odbora Milorad Arlov.
Milena Parlić i Milorad Arlov - Foto: Ustupljena fotografija
Milena Parlić i Milorad ArlovFoto: Ustupljena fotografija

Arlov je tokom današnjeg sastanka u Beogadu upoznao Parlićevu da će oko 700 srpske djece, prosvjetnih radnika i mladih sa poteškoćama u razvoju i njihovih roditelja sa Kosova i Metohije, od 22. do 29. juna, nakon završetka školske godine, boraviti u Republici Srpskoj u porodicama njihovih vršnjaka.

On je prenio da se ova posjeta organizuje u okviru velikog projekta Odbora "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske", koji će ove godine biti realizovan 12. put, te istakao da sa Kosova i Metohije dolaze djeca iz više od 40 osnovnih škola kod svojih vršnjaka u lokalnim zajednicama širom Republike Srpske.

- Raduje nas što će ove godine biti centralni svečani doček djece sa Kosova i Metohije u Bratuncu, da sva djeca sa bratskog Kosova i Metohije uđu u bratsku Republiku Srpsku iz Srbije preko mosta Bratoljub. Tu ćemo ih dočekati sa mnogim delegacijama, domaćinima gradova koji ugošćuju djecu širom Srpske - dodao je Arlov.

Arlov je rekao da se Odbor ponosi ovim projektom, koji realuzuje već mnogo godina uz veliku pomoć Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, lokalnih zajednica i najviše osnovnih škola i porodica širom Republike Srpske, koje ugošćuju djecu sa Kosova i Metohije.

On je upoznao sagovornicu i sa još nekim projektima ovog odbora, kao i da je izgrađen dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju "Podrži me – 9. januar" u Kosovskoj Mitrovici.

- Pričali smo i mom prijedlogu da Odbor i Kancelarija zajedno tokom ove godine na jesen realizuju projekat da Kosovo i Metohiju posjeti jedan broj prosvjetnih radnika iz Republike Srpske, što je želja i njihovih kolega na Kosovu i Metohiji - rekao je Arlov.

Arlov je podsjetio da je do sada od 2012. godine projektom "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" u 35. lokalnih zajednica Srpske boravilo više od 7.00 srpske djece sa Kosova i Metohije u oko 7.000 porodica.